Wykonanie
Delikatny
biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki.
Składniki:
Biszkopt:5
jajek2/3 szklanki
mąki pszennej0,2 szklanki
mąki ziemniaczanej2/3 szklanki
cukruBiałka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier,
żółtka oraz przesianą
mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu
biszkopt przekrajamy na 3 blaty.Krem:3 "
Śnieżki"600 ml
mleka600 ml
wody3
galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml
wody. Studzimy, aby była tężejąca. "
Śnieżkę" ubijamy w 200 ml zimnego
mleka. Do ubitej "
Śnieżki" dodajemy
galaretkę. Tak robimy z pozostałymi
galaretkami i "
Śnieżkami".Każdy
biszkoptowy krążek ponczujemy i kolejno nakładamy ubitą "
Śnieżkę" (
biszkopt, pianka,
biszkopt, pianka,
biszkopt, pianka). Wierzch
tortu ozdabiamy
owocami.Smacznego!