Wykonanie
Letnie ciasta powinny być szybkie do przygotowania i najlepiej z dodatkiem sezonowych
owoców. Nadchodzi weekend więc koniecznie upieczcie taki placek dla rodziny i przyjaciół ! Jest puszysty, mięciutki, delikatny i wilgotny.
Owoce możecie dodać takie jakie macie - jeden rodzaj albo kilka. Ja szczerze
powiem, że takie kolorowe ciasto najbardziej mi się podoba i chyba najlepiej smakuje :)Nie masz
jogurtu ? Możesz upiec Ciasto
maślankowe z
maślanką albo nawet
kefirem. Polecam mocno także
Śmietankowy, szybki jabłecznik. Wszystkie są łatwe i szybko się je robi a smakują wybornie.

czas przygotowania : 15 minut + 45 minut pieczenia + czas schłodzeniaskładniki :350 g
mąki pszennej tortowej3 średnie
jajka180 g
cukru8 g
proszku do pieczenia210 g gęstego
jogurtu naturalnego125 ml
oleju rzepakowegoskórka otarta z jednej niedużej
cytrynyowoce - 2
nektarynki, kilka łyżek
czarnych jagód, kilkanaście
truskawekdodatkowo - 1/2 op.
galaretki cytrynowej w proszku + 1/2 szkl. gorącej
wody
sposób przygotowania :
owoce umyłam i osączyłam dokładnie. Z
truskawek usunęłam szypułki i pokroiłam na połówki.
Nektarynki sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki.
Cytrynę też sparzyłam i otarłam tylko żółtą warstwę skórki.
Jajka wybiłam do miski, dosypałam
cukier i ubiłam na puszysty kogel
mogel. Ma być kremowy i
cukier powinien się zupełnie rozpuścić. Nie przerywając ubijania dodałam gęsty
jogurt naturalny a następnie
olej, wlewając go cienkim strumieniem. Dosypałam
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia - teraz wymieszałam całość łyżką - delikatnie, ale starannie. Ciasto wylałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia - można też wysmarować blaszkę
masłem i posypać
bułką tartą.Na wierzchu poukładałam
owoce - można to zrobić w dowolny sposób czyli albo tak jak ja, pasami, albo wymieszać wszystkie razem i posypać ciasto. Tak przygotowane wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 45 minut. Po upieczeniu ostudziłam w formie.
Galaretkę rozpuściłam w gorącej wodzie a kiedy wystygła i zaczęła gęstnieć posmarowałam nią wierzch zimnego ciasta.
Galaretka musi być już lekko tężejąca bo płynna wsiąknie zupełnie w ciasto.
