Wykonanie

Pyszne ciacho, idealne na sobotnie popołudnie. Jeśli przyrządzimy je w niedużej tortownicy może być łatwym i efektownym urodzinowym torcikiem. Warto wtedy posmarować
bitą śmietaną również brzegi.Polecam wszystkim ze względu na
biszkopt, który naprawdę łatwo się przyrządza i chyba nie ma w ogóle opcji, żeby się nie udał ;)Ciacho według przepisu mojej mamy:) Składniki na małą blaszkę. Jeśli chcesz aby warstwa
galaretki była grubsza i dokładnie zakryła
truskawki, użyj dwóch opakowań
galaretki.Składniki na spód:- 3
jajka (oddziel
żółtka od
białek)- 3/4 szkl.
cukru- 4 łyżki
wody- 3/4 szkl.
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 szkl.
wiórków kokosowychDodatkowo:- 1/2 szkl. przegotowanej
wody, do której wyciskamy pół niedużej
cytryny- duże opakowanie
śmietany 30% (ok. 400g)- 1 opakowanie
galaretki poziomkowej lub truskawkowej (lub dwa jeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu)-
truskawki (można oczywiście zrobić z innymi
owocami)Przygotowanie:1. Przygotuj
galaretkę zgodnie z przepisem i odstaw do wystygnięcia. Kiedy już będzie chłodna wstaw ją do lodówki, żeby delikatnie się ścięła w czasie, gdy będziesz piec ciasto.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.2. Do
białek dodaj szczyptę
soli i ubij mikserem na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj
cukier,
żółtka i 4 łyżki
wody.3. Dodaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksuj krótko, tylko żeby całość dobrze się wymieszała.4. Na koniec dodaj
wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie łyżką. Wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Po tym czasie wyciągnij i odstaw do wystygnięcia. Nie jest to typowy
biszkopt, więc nie opada, nie trzeba nim rzucać itp ;)6.
Śmietanę ubij na sztywno i dosłodź do smaku (ja lubię nie bardzo słodką, ok. 4 łyżeczek na duże opakowanie, ale jest to kwestia indywidualna).7. Kiedy ciasto wystygnie wyciągnij je z blaszki i zdejmij papier do pieczenia, następnie z powrotem włóż do blaszki. Łyżeczką rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta
wodę z
cytryną. Jeśli nie nasączysz ciasta będzie suche.8. Rozprowadź równomiernie
bitą śmietanę na całej powierzchni
biszkoptu. Ułóż pokrojone na pół
truskawki lub inne
owoce. Na wierzch wylej
galaretkę, aby nie spłynęła na boki musi być już dosyć sztywna.9. Wstaw na kilka godzin do lodówki i cierpliwie czekaj ;)Smacznego!