Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam zaproszenie do udziału w akcji Pokochaj
olej rzepakowy . Ponieważ takiego
oleju używam na co dzień, postanowiłam skorzystać. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto wykonane ze składników, które rosły / zostały wykonane głównie w mojej okolicy (no dobra, nie wiem gdzie powstał
proszek do pieczenia).
Jagody zbierałam sama w pobliskim lesie,
mąka pochodzi z młyna z mojej miejscowości,
jogurt z mleczarni z miasta mojej mamy,
jajka od
kury sąsiadki. Bliżej chyba być nie może. A do tego zdrowo, bardzo zdrowo.

Składniki:300 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
jogurtu naturalnego150 ml
oleju rzepakowego2
jajka125 g
jagód
Wykonanie:
Mąkę,
cukier i proszek przesiać do miski.
Jogurt,
olej rzepakowy i
jajka wymieszać. Dodać do suchych składników i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać
jagody i delikatnie wymieszać całość. Przełożyć ciasto do keksówki (użyłam 2 jednorazowych foremek, ale można piec w 20 cm keksówce). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka.