Wykonanie
Dzień dobry. Oj jak mi się dzisiaj nie chciało wstawać do pracy, dwa
razy włączałam drzemkę. Ale nie ma, że boli, wstajemy i idziemy do pracy. Może pogoda tak na mnie działa i jakieś przesilenie mnie dopadło.Ale dobra dość tego marudzenia, zapraszam was na
kawkę i pyszne małe muffinki
jogurtowe, one z pewnością poprawią nam humorek.Miłego dnia i smacznego.Składniki:- 150 g
jogurtu naturalnego- 200 g
cukru- 200 g
oleju rzepakowego- 3
jajka- 330 g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 2 garście
rodzynek- 50 g gorzkiej lub
mlecznej czekoladyDo miski wkładamy
jogurt naturalny, wlewamy
olej i dodajemy
jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem. Następnie wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia i ponownie mieszamy, dosłownie chwilkę, aby składniki się połączyły.Wsypujemy
rodzynki, dodajemy posiekaną
czekoladę i mieszamy łyżką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto przekładamy do blaszki na muffinki (ja mam taką na małe muffunki, na 24 sztuki), napełniam do 3/4 wysokości. Wkładamy blaszkę do piekarnika.Muffinki pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę, aby przestygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.