ßßß Cookit - przepis na Naleśniki kakaowe z twarożkiem i poziomkami

Naleśniki kakaowe z twarożkiem i poziomkami

nazwa

Wykonanie

Kiedy po powrocie od Margarytki opowiadałam Żarłoczkowi co dobrego jadłam podczas naszego sabaciku, wyraźnie ożywił się gdy wspomniałam o naleśnikach z serem i poziomkami. Lubi wszystkie wymienione rzeczy więc jęknął tylko cichutko, że to musiało być pyszne. Nie zdradziłam, że przywiozłam cały słoik poziomek i następnego dnia przyszykuję Mu też taki pyszny zestaw. Zrobiłam naleśniki na obiad bo w tygodniu nie ma czasu na takie śniadania. Usmażyłam sporo więc wystarczyło jeszcze na kolację.
Szkoda, że nie zrobiłam zdjęcia mężowi kiedy zobaczył co stawiam na stół. Zdziwiona mina bezcenna i po chwili szeroki uśmiech ! Wiedziałam, że sprawię Mu radochę pachnącymi poziomkami, w końcu znamy się dobrze ponad pół naszego życia.
Zobacz też przepis na Naleśniki z serem po żydowsku i Naleśniki z owocami o sosem karmelowym
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
NALEŚNIKI - 3 średnie jajka
2,5 szkl. mleka
ok. 260-280 g mąki pszennej luksusowej
1 duża łyżka cukru waniliowego
1 czubate łyżki kakao naturalnego
4 łyżki oleju rzepakowego
1/5 łyżeczki soli
FARSZ - 500 g białego sera półtłustego
1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z laski wanilii
3-4 łyżki cukru
kilka łyżek śmietany albo jogurtu naturalnego
DODATKOWO - ok. 1 l świeżych poziomek
kilka łyżeczek cukru
śmietana albo jogurt naturalny do polania
sposób przygotowania : NALEŚNIKI - mąkę przesiałam razem z kakao. Dodałam cukier waniliowy i sól. Jajka roztrzepałam z solą i olejem. Miksując dodawałam po trochu mleka na zmianę z niewielkimi porcjami sypkich składników. Mieszałam przez chwilę aż ciasto było gładkie, bez żadnych grudek. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać kilka łyżeczek mleka a gdyby było za rzadkie dosypać niewielką ilość mąki. Miskę z ciastem odstawiłam na 15-30 minut żeby odpoczęło.
FARSZ - ser rozdrobniłam widelcem. Dodałam wanilię i cukier oraz kilka łyżek jogurtu naturalnego. Trudno podać dokładną ilość ponieważ to zależy od wilgotności sera. Masa powinna mieć konsystencję twarożku. Ilość cukru też możecie sobie regulować - mój twarożek nie był bardzo słodki.
Jak jeszcze można wykorzystać poziomki ?
Poziomki miałam świeże, zebrane dzień wcześniej, ale ponieważ miały jechać ze mną kilka godzin pociągiem to umieściłam je w litrowym słoiku przesypując niedużą ilością cukru - nie ugniatałam. Po przywiezieniu do domu schowałam słoik do lodówki na noc - przez ten cały czas cukier się rozpuścił zupełnie a owoce puściły sok. Można użyć świeżutkich poziomek i nie słodzić ich tylko posypywać nimi naleśniki. Wtedy jednak radzę bardziej posłodzić twarożek albo jogurt do polania.
Z przygotowanego ciasta usmażyłam 20-25 cienkich naleśników śr. 20-22 cm. Takie właśnie lubimy - świeżo smażone, cienkie, z chrupiącymi, łamiącymi się brzegami. Jedliśmy je smarując twarożkiem, nakładając porcję poziomek w syropie i polewając jogurtem naturalnym.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/06/nalesniki-kakaowe-z-twarozkiem-i.html