Wykonanie
Składniki na naleśniki : (10 sztuk)* 450 ml
mleka,* 350 g
mąki,* 1
jajko,* 25g (4 łyżeczki)
cukru,* 2 łyżeczki
cukru w
waniliowego,* szczypta
soli,* 10 - 15 ml ojeju,Przygotowanie :
Mleko,
jajko, sol,
olej,
cukier i
cukier waniliowy wymieszać.Stopniowo dodawać przesiana przez sitko
make cały czas mieszając aby nie powstały grudki.Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę
mleka lub
wody, w odwrotnej sytuacji
mąke.Ciasto wylewać na patelnie przy pomocy łyżki wazowej, szybko rozlać po całości.Smażyć około 20 - 30 sekund z każdej strony.Składniki na
twaróg :*250 g
białego sera,* 20 g
cukru,* 100 g
śmietany lub
jogurtu naturalnego,* 2 łyżeczki
cukru waniliowego ( można zastąpić
cynamonem),Przygotowanie :
Twaróg rozgnieść widelcem.Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.Składanie / zwijanie naleśników :Na każdego naleśnika nakładamy 1 łyżkę
twarogu (około 35 g).Rozsmarowujemy na połowie, składamy na pół i jeszcze raz na pół.

* Naleśniki z
dżemem zwijamy w rulonik.

* Naleśniki możemy jeść zaraz po przygotowaniu lub odsmażając na
maśle. :)