Wykonanie
Pasty do
chleba do dobra alternatywa dla
wędlin czy innych dodatków. Są ekonomiczne i można za każdym razem przygotować smarowidło o innym, niepowtarzalnym smaku. Tym razem do klasycznej
pasty jajecznej dodałam
pomidory w różnej postaci. Taka czerwonawa pasta bardzo nam zasmakowała.Doskonała jest też
Pasta jajeczna z
tuńczykiem albo Pasta z
jajek i
szynki a dla Tych co wolą bez jaj można przygotować na przykład Pastę
serową
czas przygotowania : ok. 15 minut + czas chłodzeniaskładniki :6 świeżych, średnich
jajek kurzych6-8 kawałków
pomidorów suszonych w
oliwie z
ziołami2-3 łyżeczki pikantnego
ketchupu2 łyżki
majonezu1 czubata łyżka
mieszanki przypraw pomidory suszone z
czosnkiem i
bazylią1 łyżeczka świeżego
oreganodo smaku -
sól,
pieprz mielony czarnysposób przygotowania :
jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam ze skorupek. Zróbcie to jak chcecie - ja mam swój sprawdzony od lat sposób.Jak ekonomicznie gotować
jajka na twardo ?
Jajka umyłam, włożyłam do rondla, zalałam zimna
wodą tak żeby były przykryte. Szybko podgrzałam doprowadzając do wrzenia, przykryłam rondel pokrywką, zdjęłam z ognia i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie przełożyłam
jajka do zimnej
wody i zostawiłam w niej aż wystygły. Ten sposób pozwala oszczędzić energię bo nie podgrzewamy naczynia z
jajkami przez cały czas a poza tym nie przegotujemy
jajek co niektórzy często robią i
potem żółtka mają nieapetyczną siną obwódkę.Obrane
jajka starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Pomidory suszone z
oliwy odsączyłam i posiekałam, dodałam do
jajek. Dodałam także
majonez,
ketchup, mieszankę
suszonych pomidorów z
czosnkiem i
bazylią, drobno posiekane listki
oregano. Dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem. W przykrytej szczelnie miseczce odstawiłam do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przegryzły. Nam taka pasta najlepiej smakowała na ciemnym
chlebie.