Wykonanie
Pasty
bakłażanowe można przygotować na wiele różnych sposobów, bowiem i ch smak zmienia się w zależności od towarzyszących im składników. W zeszłym tygodniu zaprezentowałam przepis na świeże pachnące smarowidło z dodatkiem
natki pietruszki (przepis znajduje się tu). Dziś coś dla amatorów kwaśnych smaków – pasta z
suszonymi pomidorami.Już 15 sierpnia rusza VII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu. Ze swojej strony serdecznie zapraszam na niedzielę (18.08) na godzinę 14:00 do Museum Cafe w Muzeum Archeologicznym na spotkanie poświęcone japońskim
słodyczom . Wstęp wolny. Do zobaczenia! Więcej o programie imprezy można znaleźć tutaj .1 duży
bakłażan2 ząbki
czosnku10-12 połówek
suszonych pomidorów5 łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprz,
oregano,
bazyliaBakłażana myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go na 1,5 centymetrowe plasterki. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bakłażana pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy upieczone kawałki
bakłażana,
suszone pomidory,
zioła,
sól,
pieprz,
oliwę z oliwek oraz
czosnek. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową albo dip do maczania
krakersów.