Wykonanie
' I'm not here looking for an absolution'cause I found myself an own solution'Parę zmian again. Parę decyzji. I kilka zamkniętych starych spraw. Wielka ulga. Choć ja i moja depresja przyjaźnimy się, miło po raz pierwszy od dawna przez chwilę z nią nie przebywać ^^'A może zatrudnię się w spożywczaku?Jest taki jeden specyficzny. Zakręcona Pani - bardzo nastawiona na dogadzanie ofertą swoim klientom. Narożny, mały i niepozorny spożywczak - powiedziałabyś... osiedlowy :D A w środku? Domowej roboty świeże i cieplutkie gofry! Domowej roboty pyszne
lody! W tym o smaku portera o.O Mnustwo regionalnego niszowego
piwa z browarów z całej Polski! A na samym środku witrynka. A na samej górze tej witrynki CAŁA półka produktów wegetariańskich! Od
tofu, przez
parówki sojowe - aż do domowych wege-pasztetów, które owa Pani sama piecze! Zakochauam się *.*
Kraków Podgórze ul. Staromostowa - na
rogu ;) Gorąco polecam. Sygnowano. Aua.A ja mam dla ciebie na dziś prostą przekąskę, której poświęcę w najbliższym czasie kilka wpisów, bo miałam z tym niezły fun :DPULPECIKI Z
BAKŁAŻANA:
składniki:
bakłażan 630g (dwa małe)1 mała
cebula6
suszonych pomidorów1 ząbek
czosnkubazyliabułka tarta (ok. pół szkl.)
oliwa z oliweksól,
pieprzwykonanie:
Cebulę posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na
oliwie z oliwek wymieszanej z odrobiną
oleju (
oliwa ma niski punkt spalania) lub zalewie z
suszonych pomidorów.
Bakłażana umyć i również posiekać w drobną kostkę. Dodać do
cebuli. Podobnie
suszone pomidory. Wcisnąć
czosnek (ważne, że dopiero teraz, ponieważ szybko się przypala – wtedy robi się mega gorzki). Przesmażyć krótką chwilę i poddusić do miękkości pod przykryciem. Przełożyć do miski i wymieszać z
bułką tarą i porządną garścią
bazylii. Doprawić
solą i
pieprzem – pamiętając, że podczas pieczenia słoność i pikantność się intensyfikują. Formować kulki i piec chwilę w 200st do zrumienienia. Z podanej ilości wychodzi 20-25 kulek o wadze 30g.
Z pulpecikami warto pokombinować. Najprostsze są bez
suszonych pomidorów. Bardziej skomplikowane i niewegańskie – nadziewane kawałkami ciągnącej się
mozzarelli. W wersji wegańskiej polecam do środka
mango.
Mango i
bakłażan są świetną parą! Let's twist it up! And have fun ;)I pamiętaj... jedzmy ładnie!