ßßß Cookit - przepis na THE BALLS

THE BALLS

nazwa

Wykonanie

' I'm not here looking for an absolution
'cause I found myself an own solution'
Parę zmian again. Parę decyzji. I kilka zamkniętych starych spraw. Wielka ulga. Choć ja i moja depresja przyjaźnimy się, miło po raz pierwszy od dawna przez chwilę z nią nie przebywać ^^'
A może zatrudnię się w spożywczaku?
Jest taki jeden specyficzny. Zakręcona Pani - bardzo nastawiona na dogadzanie ofertą swoim klientom. Narożny, mały i niepozorny spożywczak - powiedziałabyś... osiedlowy :D A w środku? Domowej roboty świeże i cieplutkie gofry! Domowej roboty pyszne lody! W tym o smaku portera o.O Mnustwo regionalnego niszowego piwa z browarów z całej Polski! A na samym środku witrynka. A na samej górze tej witrynki CAŁA półka produktów wegetariańskich! Od tofu, przez parówki sojowe - aż do domowych wege-pasztetów, które owa Pani sama piecze! Zakochauam się *.* Kraków Podgórze ul. Staromostowa - na rogu ;) Gorąco polecam. Sygnowano. Aua.
A ja mam dla ciebie na dziś prostą przekąskę, której poświęcę w najbliższym czasie kilka wpisów, bo miałam z tym niezły fun :D
PULPECIKI Z BAKŁAŻANA:
składniki:
bakłażan 630g (dwa małe)
1 mała cebula
6 suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
bazylia
bułka tarta (ok. pół szkl.)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
wykonanie:
Cebulę posiekać w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek wymieszanej z odrobiną oleju (oliwa ma niski punkt spalania) lub zalewie z suszonych pomidorów. Bakłażana umyć i również posiekać w drobną kostkę. Dodać do cebuli. Podobnie suszone pomidory. Wcisnąć czosnek (ważne, że dopiero teraz, ponieważ szybko się przypala – wtedy robi się mega gorzki). Przesmażyć krótką chwilę i poddusić do miękkości pod przykryciem. Przełożyć do miski i wymieszać z bułką tarą i porządną garścią bazylii. Doprawić solą i pieprzem – pamiętając, że podczas pieczenia słoność i pikantność się intensyfikują. Formować kulki i piec chwilę w 200st do zrumienienia. Z podanej ilości wychodzi 20-25 kulek o wadze 30g.
Z pulpecikami warto pokombinować. Najprostsze są bez suszonych pomidorów. Bardziej skomplikowane i niewegańskie – nadziewane kawałkami ciągnącej się mozzarelli. W wersji wegańskiej polecam do środka mango. Mango i bakłażan są świetną parą! Let's twist it up! And have fun ;)
I pamiętaj... jedzmy ładnie!
Źródło:http://foodaua.blogspot.com/2013/07/the-balls.html