podany z sosem czosnkowym.Kolejne szybkie i syte śniadanie które można dowolnie modyfikować. Zdrowo, lekko ale i pożywnie. Dodatków do omletów jest nieskończenie wiele: mięsnych, warzywnych, serowych, a nawet na słodko. Mi osobiście najbardziej smakują te wersje na słono.Składniki:2 jajka5 pomidorków koktajlowychkilka listków świeżej bazyliioliwa z oliweksól i pieprz*opcjonalnie plaster szynkiSos czosnkowymajonezjogurtduży ząbek czosnkusól i pieprzPrzygotowanie:Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Można także wykorzystać mikser/blender z końcówką ubijającą, ja użyłam widelca, żeby nie paskudzić dodatkowych naczyń. Solimy i pieprzymy do smaku.Ewentualną szynkę podsmażamy krótko na oliwie. Wlewamy roztrzepane jajka, układamy pokrojone w ćwiartki pomidorki i posypujemy dość grubo poszarpaną bazylią. Smażymy na małym ogniu do ścięcia jajek.Podajemy z sosikiem lub ketchupem.Sos czosnkowy:Majonez i jogurt w proporcji mniej więcej 2:1 mieszamy w miseczce z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można dodać również koperek.Smacznego i dnia miłego :)