Wykonanie
Takie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "na
winie" bo bierzemy to co nam się pod ręce nawinie. Wystarczą świeże liście
sałaty, jakieś warzywa,
ryba lub
wędlina czy
jajka i coś do polania. Pomysłów na kombinacje jest nieskończenie wiele i ciężko dokładnie powtórzyć taką samą. Każda będzie wyjątkowa, niepowtarzalna a jak bardzo pyszna to już zależy tylko od nas.Dzisiaj
sałatka z
tuńczykiem, ale nie takim zwykłym z puszki.
Tuńczyk żółtopłetwy jest poławiany w wodach otaczających wyspę, ręcznie czyszczony i filetowany a
potem pakowany na Sycylii, zalany doskonałą sycylijską
oliwą. Smakuje zupełnie inaczej niż te z puszek. Takiego pysznego
tuńczyka znalazłam w sklepie Posmakuj Sycylii - Prodotti Tipici Siciliani. Można go kupić w dwóch warszawskich sklepach stacjonarnych a także sklepie internetowym. Poza
tuńczykiem znajdziecie tam mnóstwo innych pyszności
rodem z Sycylii. Spróbujcie a zakochacie się w nich tak samo jak ja !

-czas przygotowania : ok. 5 minut + czas gotowania i schłodzenia jajskładniki na 2 duże porcje :2 duże garści
młodej mizuny8
zielonych szparagów3-4 małe
jajka100 g
tuńczyka w
oliwie1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynySOS - 4 łyżeczki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
soku z cytryny5 łyżeczek
oliwy od
tuńczyka1 czubata łyżeczka gruboziarnistej
musztardytroszkę przegotowanej
wodydo smaku -
sól morska,
pieprz czarny świeżo mielony, skórka otarta z
cytryny
sposób przygotowania :
jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam na ćwiartki.
Sałatę i
szparagi opłukałam i dokładnie osączyłam.
Mizunę porwałam na mniejsze kawałki a
szparagi pokroiłam - odłamałam twarde końce, pędy pokroiłam w krążki a główki poprzekrawałam wzdłuż.
Cytrynę wyszorowałam i sparzyłam.SOS - w miseczce wymieszałam
jogurt z
musztardą,
oliwą i
sokiem z cytryny. Mieszając dolałam nieco ciepłej przegotowanej
wody - dzięki temu sos był lżejszy i luźniejszy. Doprawiłam
solą,
pieprzem i odrobiną
skórki cytrynowej.Na talerzach rozłożyłam porcje
sałaty przekładając ją ćwiartkami
jajek, kawałkami
ryby i
szparagami. Całość posypałam jeszcze niewielką ilością
skórki z cytryny a sos podałam oddzielnie - każdy poleje sobie
sałatkę sam.Można też nie robić dodatkowego sosu.
Tuńczyk jest w
oliwie więc po wyłożeniu go na
sałatę wystarczy skropić danie odrobiną
soku z cytryny i gotowe !
Sałatka będzie wtedy też mniej kaloryczna więc sami zdecydujcie którą wersję wybrać. Nam
sos musztardowo-
jogurtowy bardzo tutaj pasował a całość smakowała wybornie.Do sałatki użyłam liści
mizuny, ale młodziutkiej, która w smaku przypomina
groszek cukrowy i nie ma jeszcze musztardowej goryczki oraz ostrości. Starsza
mizuna nie wszystkim smakuje, ale polecam spróbować jeśli mielibyście okazję.