ßßß Cookit - przepis na Sałatka z roszponką, łososiem i jajkiem podana z sosem musztardowo - cytrynowym

Sałatka z roszponką, łososiem i jajkiem podana z sosem musztardowo - cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Te kolory na talerzu wynikają chyba z mojego, już bardzo dużego zapotrzebowania na WIOSNĘ :) Jeszcze moment, jeszcze chwila i wszędzie wkoło też będzie tak barwnie. Na razie brak kolorów trzeba sobie zrekompensować choćby tym, co kładziemy na nasze talerze. A cóż innego bardziej kojarzy się z wiosną jak nie sałatki (?). Ja ostatnio "wcinam" je w różnych wariantach. Ta mi wyjątkowo smakowała, zatem może ktoś również będzie miał ochotę się zainspirować. Jej smak jest fajnie podkręcony musztardowo - cytrynowym sosem. Ogólnie pamiętajmy, że różnorodność w naszej diecie jest jak najbardziej wskazana, aby dostarczać jak najwięcej różnego rodzaju składników odżywczych naszemu organizmowi. To jego paliwo, zatem im barwniej tym lepiej!
Nie podaję proporcji, każdy niech dobierze taką ilość składników i takie proporcje, które mu odpowiadają, też w zależności od ilości osób, którym ma być zaserwowana. Jednak jak widać na zdjęciu, zaleca się, aby najwięcej było sałaty, trochę mniej pomidorów, papryki, odrobinę mniej jaj i łososia wędzonego. Jeśli ktoś ma ochotę może oczywiście wzbogacić sałatkę, np. o paprykę żółtą, zieloną, oliwki, a może o odrobinę jakiegoś sera - feta, mozzarella, ricotta.
Składniki:
- kilka plastrów wędzonego łososia,
- jaja gotowane,
- pomidorki koktajlowe,
- czerwona papryka,
- przyprawy: ja miałam sól z przyprawami do pomidorów, kolorowy, świeżo mielony pieprz.
Sos musztardowo - cytrynowy:
- dwie łyżki musztardy sarepskiej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 2-3 łyżki wody,
- szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu.
Wykonanie:
Składniki łączymy ze sobą w dowolny sposób. Jeśli chcemy sałatkę komuś podać, można na dużym talerzu, na płasko ułożyć składniki, plastry łososia zawinąć w ruloniki i stworzyć swoją własną kompozycję. Jeśli sałatkę planujemy zabrać do pracy, wrzucamy wszystko do pojemniczka i polewamy sosem.
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2016/02/saatka-z-roszponka-ososiem-i-jajkiem-z.html