Wykonanie
Nie tylko dzieci lubią hot-dogi czyli
bułki z
parówkami. Świadczy o tym popularność tej potrawy na stacjach benzynowych czy w barach.To danie kojarzy się z szybką, ale bardzo niezdrową przekąską. Czy tak musi być ? A może znajdzie się jakiś sposób żeby hot-dogi były zdrowsze ? Oświadczam, że tak ! Smaczne
bułki,
kiszona kapusta i
parówki albo
kiełbaski dobrej jakości tzn. z
mięsa a nie odpadów. Bo takie też są na rynku, trzeba tylko czytać etykiety. Do tego prawdziwy,
pomidorowy ketchup bez żadnych konserwantów. Można ? Można !
Bułki do hot-dogów najlepiej upiec samodzielnie. Ten przepis nadaje się doskonale także do
bułek do domowych hamburgerów .
Hot-dogi z
kapustą kiszoną i
cebulączas przygotowania : ok. 20 minutskładniki :4
bułki do hot-dogów4 cienkie
parówki albo
kiełbaskiok. 250 g
kiszonej kapusty2 łyżki
ketchupu2 duże
cebule2 łyżki
olejudo smaku -
sól,
kminek mielony,
papryka mielona słodka i ostra
ketchup do polaniasposób przygotowania :
kapustę pokroiłam i przełożyłam do rondla. Dolałam kilka łyżek
wody i dusiłam ok. 15 minut pod przykryciem aż zmiękła. Zdjęłam pokrywkę i podgrzewałam dalej, mieszając, aż odparował cały płyn. Dodałam
ketchup i doprawiłam do smaku
papryką mieloną oraz
kminkiem.
Cebule obrałam, pokroiłam w półkrążki. Wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym
olejem i smażyłam aż zmiękła i zrumieniła się. Doprawiłam
solą.
Bułki do hot-dogów przekroiłam wzdłuż na pół, ale nie do końca -
bułka ma pozostać w jednym kawałku, ale tak żeby dała się rozłożyć jak książka. Położyłam je brzegu grilla miąższem do dołu i podgrzałam. Opiekłam też
parówki żeby były gorące i rumiane - jeśli macie takie w osłonkach to należy je najpierw zdjąć.Do środka
bułek nałożyłam na całej długości po trochu duszonej
kapusty. Na
kapustę cebulę i
parówki a całość polałam
ketchupem. Jemy od razu,
póki ciepłe, i delektujemy się pysznymi hot-dogami !