Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam sos, który przeze mnie jest nazywany słodko – kwaśnym, ale nie jest to oryginalny sos ponieważ w swoim składzie nie posiada wszystkich warzyw które taki sos powinien posiadać. Sos składa się z
papryki,
cebuli, a jego bazą jest
ketchup.Ten sos wykorzystywany jest przeze mnie jako baza dla różnych potraw: spaghetti, sos do
mięsa drobiowego, sos do
karkówki w
kapuście kiszonej itp…..
Sos słodko – kwaśny (
papryka w
ketchupie)Składniki3 kg
papryki1 kg
cebuli1 litr
ketchupu(łagodny i pikantny pół na pół, lub jak lubicie ostrzejszy to więcej pikantnego a mniej łagodnego)1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju1 szklanka
octu1 łyżeczka
soliOcet,
olej,
cukier,
ketchup połączyć i zagotować.
Cebulę pokroić w półplasterki i dodać do gotującego sosu.
Paprykę oczyścić, pokroić w średnią kostkę i dodać do sosu.Gotować około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.Doprawić
solą.Przekładać do czystych słoików(takich na pojedynczą porcję)i pasteryzować około 10 minut.W zimową
porę taki słoik stanowi pyszny dodatek do wszelkich
sosów!!