ßßß Cookit - przepis na Sos słodko - kwaśny

Sos słodko - kwaśny

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję Wam sos, który przeze mnie jest nazywany słodko – kwaśnym, ale nie jest to oryginalny sos ponieważ w swoim składzie nie posiada wszystkich warzyw które taki sos powinien posiadać. Sos składa się z papryki, cebuli, a jego bazą jest ketchup.
Ten sos wykorzystywany jest przeze mnie jako baza dla różnych potraw: spaghetti, sos do mięsa drobiowego, sos do karkówki w kapuście kiszonej itp…..
Sos słodko – kwaśny (papryka w ketchupie)
Składniki
3 kg papryki
1 kg cebuli
1 litr ketchupu(łagodny i pikantny pół na pół, lub jak lubicie ostrzejszy to więcej pikantnego a mniej łagodnego)
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
1 łyżeczka soli
Ocet, olej, cukier, ketchup połączyć i zagotować.
Cebulę pokroić w półplasterki i dodać do gotującego sosu.
Paprykę oczyścić, pokroić w średnią kostkę i dodać do sosu.
Gotować około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Doprawić solą.
Przekładać do czystych słoików(takich na pojedynczą porcję)i pasteryzować około 10 minut.
W zimową porę taki słoik stanowi pyszny dodatek do wszelkich sosów!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/sos-slodko-kwasny