Wykonanie
Kociołek jest rozgrzewającym i pożywnym daniem jednogarnkowym, które w smaku trochę przypomina mieszankę: leczo, bigosu i kapuśniaku. Danie jest dość szybkie w zrobieniu i idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza jesienią i zimą.
Składniki (na 5 – 8 osób):3
papryki: czerwona, zielona i żółta (lub
papryka do dań ze słoja)1 średnia
cebula500g
kiełbasy najlepiej podwędzanej500g
ziemniaków500g
kapusty kiszonej500g
pomidorów świeżych lub z puszki1 przecier 80gOk. 2 – 3 łyżki
oleju1 łyżeczka
słodkiej paprykiPieprz,
SólZrobienie kociołka rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników (obrania i pokrojenia).
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Świeże
pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w większe kawałki. Świeże
papryki kroimy w podłużne paseczki.
Kiełbasę kroimy w talarki,
cebulę w kostkę.Do dużego garnka (około 5 litrowego) wlewamy
olej i podgrzewamy, a następnie dodajemy
kiełbasę i chwilę smażymy, co pewien czas mieszają, po czym dodajemy
cebulkę i jeszcze chwilę smażymy, dodajemy
ziemniaki, zalewamy około litrem
wody, solimy płaską łyżeczką
soli i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone świeże
papryki,
pomidory, przecier i ponownie zagotowujemy, po czym gotujemy chwilę na wolnym ogniu, by
papryka lekko zmiękła. (Jeśli zamierzamy użyć
papryki ze słoja, dodajemy ją na sam koniec, gdy danie jest już gotowe, by się nie rozgotowała). Na koniec dodajemy pokrojoną
kiszoną kapustę,
pieprz, słodka
paprykę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Danie po ugotowaniu jest gotowe do jedzenia, ale pozostawione na kilka godzin zyskuje bogatszy smak i aromat.Danie podajemy z
pieczywem.
R E K L A M A