Wykonanie

Moja mama robi najlepsze leczo na świecie. Nie żartuję!Wiem, że każdy przygotowuje je inaczej.U nas zawsze przygotowywało sie je z
papryki pachnącej słońcem oraz dobrej jakościowo
kiełbasy.Dziś z tą
papryką bywa różnie... Nie macie czasem wrażenia, że bywa..hmmm... sztywna i łykowata?
Póki co mieszkam na osiedlu, które ma zaszczyt sąsiadować z małym ryneczkiem. Można tu znaleźć wyjątkowe, prawdziwie ekologiczne
owoce i warzywa.Ale miało być leczo. Tak dla odmiany po świątecznych doskonałościach..SKŁADNIKI:5 dużych
papryk2
cebule40 dkg dobrej jakościowo
kiełbasysłoiczek
przecieru pomidorowego2 łyżki
ketchupusólpieprz1 łyżka
cukru (opcjonalnie)1 łyżka
majeranku (opcjonalnie)
olejWYKONANIE:1.
Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda, pestki i oczywiście "ogonek". kroimy ją na paseczki.2.
Cebulę kroimy w piórka i podsmaźamy na rozgrzanym
oleju.3. Gdy
cebula odrobinę się zeszkli dokładamy na patelnię
paprykę. Solimy ją. Najlepiej jest przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu dusić warzywa aż do pożądanej miękkości
papryki (każdy woli inną miękkość).4. W międzyczasie kroimy
kiełbasę w kosteczkę.5. Gotową
paprykę przekładamy do garnka i dodajemy
przyprawy do smaku.6.
Kiełbasę smażymy i gdy jest już przyrumieniona dodajemy do niej cały koncentrat. Jeszcze chwilę podsmażamy wszystko razem, dopóki koncentrat nie "oblepi"
kiełbasy. Po tym czasie łączymy ją z
papryką w garnku.7. Dodajemy
ketchup i mieszamy. Można dodać
cukier jeśli danie jest zbyt kwaśne, ale czasem nie trzeba, szczególnie gdy
papryka jest bardzo słodka i soczysta.


