ßßß
Moja mama robi najlepsze leczo na świecie. Nie żartuję!Wiem, że każdy przygotowuje je inaczej.U nas zawsze przygotowywało sie je z papryki pachnącej słońcem oraz dobrej jakościowo kiełbasy.Dziś z tą papryką bywa różnie... Nie macie czasem wrażenia, że bywa..hmmm... sztywna i łykowata?Póki co mieszkam na osiedlu, które ma zaszczyt sąsiadować z małym ryneczkiem. Można tu znaleźć wyjątkowe, prawdziwie ekologiczne owoce i warzywa.Ale miało być leczo. Tak dla odmiany po świątecznych doskonałościach..SKŁADNIKI:5 dużych papryk2 cebule40 dkg dobrej jakościowo kiełbasysłoiczek przecieru pomidorowego2 łyżki ketchupusólpieprz1 łyżka cukru (opcjonalnie)1 łyżka majeranku (opcjonalnie)olejWYKONANIE:1.Paprykę myjemy, wyciągamy gniazda, pestki i oczywiście "ogonek". kroimy ją na paseczki.2. Cebulę kroimy w piórka i podsmaźamy na rozgrzanym oleju.3. Gdy cebula odrobinę się zeszkli dokładamy na patelnię paprykę. Solimy ją. Najlepiej jest przykryć patelnię pokrywką i na małym ogniu dusić warzywa aż do pożądanej miękkości papryki (każdy woli inną miękkość).4. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kosteczkę.5. Gotową paprykę przekładamy do garnka i dodajemy przyprawy do smaku.6. Kiełbasę smażymy i gdy jest już przyrumieniona dodajemy do niej cały koncentrat. Jeszcze chwilę podsmażamy wszystko razem, dopóki koncentrat nie "oblepi" kiełbasy. Po tym czasie łączymy ją z papryką w garnku.7. Dodajemy ketchup i mieszamy. Można dodać cukier jeśli danie jest zbyt kwaśne, ale czasem nie trzeba, szczególnie gdy papryka jest bardzo słodka i soczysta.

