Wykonanie
Gdy gotuję rosół chłopaki natychmiast dopytują się czy
potem będą pierogi z
mięsem. Bardzo je lubią i wiedzą, że takie gotowane
mięso świetnie nadaje się na farsz. Kiedy w garnku wylądował korpus i skrzydła gęsi też pomyślałam o pierogach, ale bałam się, że tych kawałeczków będzie zbyt mało.Gdy rosół był gotowy obrałam kości z
mięsa. Okazało się, że nazbierała się ich pełna a nawet czubata miseczka pojemności 1/2 litra więc może nie za dużo, ale na obiadową porcję pierożków wystarczy :) No to do roboty !
czas przygotowania : ok. 40 minut (jeśli mamy ugotowane
mięso)składniki :FARSZ - gęsina gotowana, z rosołu, ok. 1/2 l1 średnia
cebula1
białko jajka1/2 pęczka
natki pietruszkiok. 80-100 ml rosołu z gęsi2 łyżki
bułki tartejdo smaku -
sól,
pieprz mielony,
gałka muszkatołowa,
majeranek otarty suszonyCIASTO - ok. 300 g
mąki pszennej luksusowej2
jajka1
żółtko1 łyżka
olejusposób przygotowania : gotowaną gęsinę zmieliłam w maszynce do
mięsa.
Cebulę obrałam i posiekałam, podsmażyłam na 1 łyżce
oleju aż lekko się zrumieniła, dodałam do
mięsa. Wlałam rosół, dosypałam posiekaną
natkę i
bułkę tartą i dolałam
białko jajka, wymieszałam. Doprawiłam masę do smaku
solą,
pieprzem, odrobiną
gałki muszkatołowej i
majerankiem.CIASTO -
mąkę wysypałam na stolnicę, zrobiłam wgłębienie i wbiłam w nie
jajka. Dodałam
żółtko i
olej. Widelcem mieszałam
jajka zagarniając powoli
mąkę z brzegów. Gdy masa jajeczna zabrała już część
mąki i zgęstniała zagniotłam ciasto ręką. Powinno być gładkie i dość elastyczne.Podzieliłam ciasto na 4 części i każdą rozwałkowałam kolejno na cienki placek. Szklaneczką wycinałam nieduże kółka, nakładałam na nie po małej łyżeczce farszu i zlepiałam brzegi - ciasto nie jest lepkie więc jeśli trzeba można brzegi smarować zimną
wodą przy pomocy małego pędzelka. Gotowe pierożki układałam na czystej ściereczce.Gotowałam wrzucając je partiami do garnka z wrzącą, osoloną
wodą. Powinny się gotować kilka minut. Odcedzone nakładałam na talerze. Okrasiłam
smalcem z
cebulką,
jabłkiem i
przyprawami .Z części ciasta i farszu zrobiłam pierożki w formie uszek i podałam je jako dodatek do rosołu.