Wykonanie
Jakiś czas temu przygotowywałam babkę ziemniaczaną z surowych
ziemniaków z dodatkiem
słoniny i
grzybów leśnych . Naprawdę zrobiła na mnie i na gościach duże wrażenie. Tym razem zdecydowałam się na babkę z gotowanych
ziemniaków z
mięsem gotowanym. Wyszła bardzo smaczna. A ma swoje niewątpliwe zalety. Robi się ją szybciej niż z surowych
ziemniaków, sprawniej – przetarcie gotowanych
ziemniaków jest prostsze oraz można spożytkować gotowane
mięso, jakie zostało np. z rosołu. Przepis przygotowałam w oparciu o Encyklopedię polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów.
Hanny Szymanderskiej z małymi zmianami.Zobaczcie, jakie babki przygotowały też dzisiaj Sianko z Everyday Flavours oraz Panna Malwinna z Filozofii Smaku .
Składniki na 4 porcje (formę ceramiczną 16 x 24 cm):ok. 800 g
ziemniaków (u mnie LORD, czyli
ziemniak sałatkowy typu A, do tego rodzaju babki najlepszy, bo
ziemniaki po ugotowaniu nie rozpadają się i można je przecisnąć przez praskę/zetrzeć)ok. 200 g gotowanego
mięsa (
wołowina,
wieprzowina,
drób)2
cebule2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
majeranku1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzu3
jajka (w tym jedno podzielone na
białko i
żółtko)2 łyżki
masła2 łyżki
tartej bułki1.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pokrojoną w małą kostkę
cebulę zeszklić na 2 łyżkach
masła, ostudzić.2. Obrane
ziemniaki przecisnąć przez praskę do
ziemniaków (alternatywnie zetrzeć na tarce), wymieszać z dwoma
jajka (+ 1
żółtkiem),
śmietaną,
solą,
pieprzem,
majerankiem i
gałką muszkatołową.3.
Mięso gotowane drobno posiekać. Ubić pianę z
białka i delikatnie wymieszać z
mięsem oraz
cebulą.4. Formę do pieczenia posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 200 ºC.5. Do formy nałożyć połowę masy ziemniaczanej, następnie całość
mięsa, na wierzch drugą połowę
ziemniaków.6. Piec 30-40 minut na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół. Babka powinna się podnieść jak ciasto i przyrumienić.