ßßß Cookit - przepis na Łamańce z makiem

Łamańce z makiem

nazwa

Wykonanie

Z makowcami czasami jest ten problem, że nadzienia w nich za dużo w stosunku do ciasta. Ja najbardziej lubię ten słodki mak więc idealnym rozwiązaniem dla mnie są np. łamańce z makiem. Dużo dobrze przyprawionej masy makowej i kruche ciasteczka, którymi je się ją jak łyżeczkami. Bardzo ciekawie to wygląda kiedy siedzi przy stole kilka osób i zajada takie pyszności z jednej miski.
Zobacz inne potrawy z makiem - może zainteresują Cię Kluski z makiem albo Kutia
na podstawie "Kuchnia polska" Hanny Szymanderskiej
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
ŁAMAŃCE - 120/140 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
120 g cukru pudru
1 jajko
1-2 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
2 szczypty soli
MASA MAKOWA - 100 g suchego, mielonego maku
ok. 250 ml mleka
60 g masła
2 żółtka
ok. 1/2 szkl. miodu płynnego
50 g orzechów włoskich łuskanych, posiekanych
50 g migdałów ze skórką, posiekanych
50 g sparzonych rodzynek
1-2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej, posiekanej
3 figi suszone, posiekane
ok. 50 ml rumu
1/2 łyżeczki pasty waniliowej (albo ziarenka z połowy laski wanilii)
sposób przygotowania : ŁAMAŃCE - wszystkie składniki umieściłam w misce i zagniotłam z nich gładkie ciasto. Na posypanym mąkę blacie rozwałkowywałam po kawałku i radełkiem cięłam na niezbyt duże, podłużne kawałki -w kształcie pełna dowolność. Wykrojone ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z włączonym termoobiegiem bo wstawiłam od razu 2 blaszki. Ciasteczka są gotowe kiedy ładnie się zrumienią. Po upieczeniu pozwoliłam im wystygnąć.
MASA MAKOWA - mak wsypałam do rondla, wlałam mleko i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut aż mak zmiękł, wchłonąć część płynu a reszta odparowała. Ostudziłam.
W misce utarłam na puszystą masę miękkie masło, cukier i żółtka. Dodałam miód a następnie mak i bakalie. Na koniec dolałam rum i pastę waniliową, dokładnie wszystko wymieszałam.
Potrawę podaje się schłodzoną, w miseczce - salaterce, w masę makową wtykając łamańce. Można też ciastka podać w osobnym naczyniu, ale taki "jeż" ładniej wygląda :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/12/amance-z-makiem.html