Wykonanie
            Pizza "na 
winie" czyli z tym co mi się nawinęło pod rękę. I taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę 
sera, 
grzyby, włoska 
szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a 
potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i 
pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z 
papryką i 
owczym serem czy pizza z 
serem pleśniowym i 
żurawiną . Kombinacji może być nieskończenie wiele.

czas przygotowania : ok. 2 godzinskładniki :CIASTO - ok. 3/4 szkl. 
mąki pszennej typ 550ok. 1/2 szkl. 
mąki orkiszowej pełnoziarnistejok. 1/2 szklanki letniej 
wody2 łyżeczki 
cukru1 łyżka 
oleju10 g świeżych 
drożdży1/4 łyżeczki 
soli1/4 łyżeczki mielonego 
kolorowego pieprzu3 szczypty 
ziół prowansalskichOBŁOŻENIE - 8 małych czubajek, takich jeszcze nie rozłożonychok. 75 g 
serka naturalnego Almette5 łyżeczek startego parmigiano reggiano1 
żółtko jajka kurzego4 plasterki 
szynki prosciutto1/4 strąka 
papryki czerwonej4 połówki 
suszonych pomidorów z zalewy 
ziołowo-
oliwnej1 średnia 
cebula2 łyżki 
oleju - może być od 
pomidorówdo smaku - 
sól, 
pieprz mielony, 
papryka słodka mielona, 
papryka ostra mielona

sposób przygotowania : CIASTO - 
drożdże rozmieszałam z 
cukrem, 
wodą i 2-ma łyżkami 
mąki pszennej. Odstawiłam na ok. 15 minut żeby zaczęły pracować. Pozostałą 
mąkę wsypałam do miski, dodałam 
sól i 
przyprawy. Wlałam spienione 
drożdże i 
olej, zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i zostawiłam do wyrośnięcia, na ok. godzinę, półtorej, przykrywając ściereczką.OBŁOŻENIE - kapelusiki kań umyłam i obgotowałam przez 3 minuty w gorącej, lekko osolonej wodzie, odcedziłam. 
Twarożek wymieszałam z 
żółtkiem i startym drobno 
parmezanem, doprawiłam do smaku 
pieprzem i 
paprykami. Przy pomocy malutkiej łyżeczki nałożyłam taki farsz do każdej kani - tyle ile się zmieściło. Plasterki 
szynki pokroiłam w poprzek na szerokie paski i część posmarowałam resztą serowej masy, zwinęłam.
 Cebulę
Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki. 
Paprykę oczyściłam z pestek, pokroiłam w kostkę a 
pomidory suszone w paski. Na patelni rozgrzałam 
olej, zeszkliłam 
cebulą. Dodałam 
paprykę i 
pomidory, smażyłam razem kilka chwil - tylko tyle żeby 
papryka straciła surowość.Wyrośnięte 
ciasto drożdżowe rozciągnęłam rękami i wyłożyłam na okrągłą blaszkę śr. 24 cm. Posmarowałam odrobiną 
oleju wierzch. Nałożyłam smażone warzywa i faszerowane kanie - te też posmarowałam cieniutko 
olejem. 
Między nie dodałam 
szynkę - te kawałki z nadzieniem i resztę bez.Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podając posypałam listkami 
natki pietruszki. Do pizzy 
ketchup własnej roboty i było przepysznie !

