Wykonanie
Domowe ciasto z
owocami - znacie kogoś kto takiego nie lubi ? Ja nie bo to coś pysznego !Nie za słodkie, puszyste, wilgotne - ze szklanką
mleka albo filiżanką
herbaty będzie smakowało wszystkim. U nas część znika zanim jeszcze dobrze wystygnie, ale jeśli coś zostanie na drugi dzień to wcale nie
traci na smaku - pozostaje świeże i pachnące.

czas przygotowania : ok. 3 godzinskładniki :CIASTO - 400 g
mąki pszennej typ 50030 g świeżych
drożdży80 g zwykłego
cukru200 ml
mleka80 g
masła albo
margaryny1
jajko1/3 łyżeczki
soliskórka otarta z jednej
cytrynyPOLEWA - 100 g gęstej
śmietany 18 %150 g
sera białego mielonego - użyłam wiaderkowego5 łyżek zwykłego
cukru1
jajko25 g
mąki kukurydzianejskórka otarta z połowy
cytrynyDODATKOWO - 30 sztuk
truskawek średniej wielkości50 g słupków
migdałowychew.
cukier puder3 płaskie łyżki drobnej
bułki tartej

CIASTO -
drożdże rozmieszałam z 1 łyżką
cukru i
mąki oraz połową podgrzanego lekko
mleka. Odstawiłam żeby podrosły. Do miski przesiałam
mąkę z
solą, dodałam resztę
cukru i otartą na malutkich oczkach
skórkę cytrynową. Gdy
drożdże podwoiły swoją objętość wlałam je do miski z
mąką. Wbiłam
jajko i wlałam resztę
mleka, zaczęłam wyrabiać ciasto. Gdy składniki dobrze się połączyły dolewałam stopniowo roztopiony, lekko ciepły tłuszcz. Wyrabiałam ciasto przez kilka/kilkanaście minut aż było gładkie, lśniące i odchodziło od rąk. Zostawiłam je w misce przykrywając ściereczką żeby wyrosło - na ok. godzinę.Wyrośnięte wyłożyłam na blat lekko posypany
mąką, ponownie zagniotłam i rozciągnęłam rękami na wielkość blaszki czyli 22x32 cm. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam i ponownie przykryłam ściereczką żeby podrosło. Tym razem zostawiłam je na ok. 30 minut.POLEWA - wszystkie składniki przełożyłam do miseczki i utarłam tak żeby masa była gładka, bez żadnych grudek.PLACEK - wyrośnięte ciasto posypałam równomiernie
bułką tartą. Ułożyłam umyte, osuszone i odszypułkowane
owoce lekko wciskają je w ciasto - nie za gęsto bo jeśli będzie za dużo soku to
zrobi się zakalec.
Między owocami nałożyłam masę z
serkiem i całość posypałam
migdałami.Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C , grzanie góra/dół.Ciasto nie jest bardzo słodkie więc po upieczeniu można je dodatkowo oprószyć
cukrem pudrem, ale to już jak kto lubi :)