ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 24(z pieczeniem / smażeniem): 380 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 320 gramówcukier 25 gramówmasło 40 gramówdrozdze 10 gramówsól 2 gramówmleko 120 gramówjajka 2 sztuktworóg 500 gramówkrokmal kartoflany 20 gramówcukier 100 gramówjajka 2 sztukśmietana 50 gramówdodatki aromatyczne 10 gramówWykonanie:Mleko lub wodę gotujemy do tem.30 stopni,rozprowadzamy drożdże,dodajemy sol,cukier,dodatki aromatyczne(cedra cytrynowa,wanilia),przesiana przez sito make.Mieszamy ciasto10-15min,zatem dodajemy do niego trochę podgrzane masło,przemieszamy,nakrywamy ręcznikiem na 2 z polowa-3 godz.dobrze przemieszane ciasto powinno nie lepić się do rak ,jeśli jest odwrotnie i mieszanina nie jest dosyć gęstą,dokładamy maki.Kiedy ciasto robi się na polowe grubsze(gdy się podejmie)miesimy go aby uniknąć aminokwasów.Zatem po 30-40 stu min znów miesimy i łożymy na stół posypany maka dla obróbki.Obróbka twarogu:twaróg dobrze porozcierać łyżką,dodać jajka,śmietanę,cukier,dodatki aromatyczne,wymyte rodzynki,krokmal i wszystko dobrze wymieszać.Przygotowanie pirogu z twarogiem:polowe ciasta formować w formie kręgu,położyć do okrągłej formy lub do takiej,jaka mamy,z wierchu pomieścić twaróg.Z drugiej części ciasta sformować cienkie pasemka i położyć na twaróg formując stopniowo w 'siatkę' po krajach położyć ząbkami pokrojone pasemka.Gdy ciasto trochę się podejmie, pomazać z wierzchu jajkiem,zatem pomieścić do pieca.Smacznego!Uwagi:Masło lub margaryna.Autor: weevZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: