ßßß Cookit - przepis na Golonka pieczona

Golonka pieczona

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie piekłam golonki. Po pierwsze znam jedną knajpę w mieście gdzie podają tak dobrą, że wolę wyciągnąć Żarłoczka tam niż robić sama. A po drugie - nieczęsto w ogóle nachodzi mnie właśnie na golonkę. Jednak w końcu naszło a ponieważ akurat były ładne w mięsnym to nabyłam 2 sztuki drogą kupna sprzedaży. No i upiekłam. Mina męża gdy zobaczył co mu serwuję - bezcenna :D
czas przygotowania : 5 - 6 godzin
składniki :
2 golonki wieprzowe tylne z kością, każda ok. 1 kg
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 czubata łyżka soli
ok. 350 ml wywaru z golonki
4 łyżki sosu teryjaki
1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka miodu
3 cebula
1 - 2 marchewki
1 łyżeczka oleju
sposób przygotowania : golonki opaliłam żeby pozbyć się resztek włosków z ich skóry. Dokładnie umyłam. Włożyłam do garnka i zalałam gorącą wodą tak, że były prawie przykryte. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotowałam na małym ogniu, pod przykryciem, przez godzinę. Ostudziłam w wywarze.
Marchewki i cebule oczyściłam. Cebule pokroiłam w pióra a marchew w plastry. Wsypałam warzywa na dno naczynia do zapiekania posmarowane olejem. Na warzywach położyłam golonki nacinając jeszcze skórę ostrym nożem. Wywar wymieszałam z przyprawami i polałam nim mięso. Resztę wywaru można wykorzystać np. na zupę - radzę jednak najpierw go mocno schłodzić i zebrać tłuszcz z powierzchni.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Po 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C i piekłam dalej przez 2 , 5 godziny często polewając sosem.
Podałam z purre ziemniaczano chrzanowym i ogórkami kiszonymi. Golonki były duże więc zjedliśmy jedną na spółkę a drugą zostawiłam na następny dzień.
Część ludzi nie lubi golonki ze względu na jej tłustą skórę - uważam, że można po prostu ją odkroić a mięso jest bardzo smaczne. Jeśli jednak nie lubicie takiej wieprzowiny upieczcie sobie przepyszną karkówkę .
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/04/golonka-pieczona.html