Wykonanie
Golonka, goloneczka :) Mięciuchna,
mięsko odchodzące idealnie od kości, zapiekana w pierzynce z
kapusty kiszonej i marcheweczki. Danie warte grzechu.
Składniki:- 4
golonki- 1
marchew- 400 g
kapusty kiszonej- 1
cebula-
pieprz-
sól-
przyprawa do
wieprzowiny- czerwona mielona
papryka-
pieprz ziołowy- ząbek
czosnku-
ziele angielskie-
liść laurowy-
majeranek- 2 łyżki
oleju- 1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie:
Golonki umyć, w razie konieczności opalić nad ogniem celem pozbycia się włosków. Z
wody,
oleju i przypraw zrobić marynatę (wszystkie składniki dokładnie połączyć) o dość intensywnym smaku.
Golonki natrzeć 3/4 części marynaty, włożyć do naczynia żaroodpornego.
Marchew zetrzeć na tarce do warzyw,
cebulę pokroić w paski,
kapustę mocno odcisnąć. Warzywa wymieszać razem, połączyć z resztą marynaty i dokładnie wymieszać.
Mieszankę warzywną rozłożyć równomiernie na
golonce, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 1 godzinę, wyłączyć piekarnik i pozwolić, aby w wyłączonym zamkniętym piekarniku doszła jeszcze około godziny (można ewentualnie piec 2 h, ale drugą godzinę w temperaturze około 180 stopni).
Golonka musi być soczysta,
mięso musi odchodzić idealnie od kości, z warzyw utworzy się aromatyczna
sałatka. Podawać z
bułką,
chrzanem i
musztardą.