ßßß Cookit - przepis na Mazurek jabłkowo - orzechowy

Mazurek jabłkowo - orzechowy

nazwa

Wykonanie

Mazurki to zwykle bardzo słodkie ciasta. Ale nie muszą takie być - to od nas zależy jakiej masy do nich użyjemy i co dodamy. A mus owocowy wcale nie musi być bardzo słodki, prawda? Mazurek wyszedł lekko kwaskowy nawet i bardzo wszystkim smakował :)
składniki:
CIASTO - 100 g tartych orzechów włoskich
300 g mąki pszennej typ 500
80 g cukru pudru
6 g proszku do pieczenia
2 g soli
200 g masła albo margaryny
1 jajko
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
WYPEŁNIENIE - 1 litr musu jabłkowego
2 galaretki w proszku - np. pomarańczowe
płatki migdałowe
kilkanaście suszonych żurawin
kilka plasterków kandyzowanego kiwi
perełki cukrowe
sposób przygotowania: CIASTO - mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam orzechy i zimne masło - roztarłam rękami jak na kruszonkę. Wbiłam jajko i dodałam jogurt - ok. 2 łyżek - tyle, żeby zagnieść zwarte, ale jednak nieco elastyczne ciasto. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone podzieliłam na 2 części i a każdej odłożyłam na bok po kawałku na ozdoby.
2 większe części rozwałkowałam podsypując nieco mąką. Przełożyłam do kwadratowych form (20x20cm) wyłożonych papierem do pieczenia, który powinien wystawać poza brzegi żeby potem łatwiej było wyjąc mazurki - ciastem pokryłam dno i utworzyłam rant na ok. 1 cm .
Mus jabłkowy wymieszałam z jedną galaretką w proszku - jeśli ktoś woli słodsze wypieki może dodać cukru, ale ja tego nie robiłam bo mus robiłam z dość słodkich jabłek. Wyłożyłam mus na ciasto, wyrównałam. Z resztek ciasta zrobiłam cienki wałeczek, którym okleiłam brzegi i różyczki do ozdoby, które ułożyłam w rokach. Mazurki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st C ok. 30 minut a po upieczeniu odstawiłam do wystudzenia.
Drugą galaretkę rozpuściłam w półtorej szkl. gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Na wystudzonych mazurkach zrobiłam dekorację z płatków migdałowych, żurawiny i paseczków kandyzowanego kiwi. Gdy galaretka zaczęła tężeć, przy pomocy pędzelka smarowałam nią dość grubo powierzchnię mazurków - ostrożnie żeby nie popsuć dekoracji. Odstawiłam do zastudzenia.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/04/mazurek-jabkowo-orzechowy.html