ßßß Cookit - przepis na Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką

Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Witajcie Moi Mili, dziś mam dla Was przepis na babeczki szybkie, proste i do tego jak zwykle pyszne. Można do nich dodać dowolne owoce sezonowe, ja jak już mówiłam wykorzystuje to co akurat jest dostępne w ogródku, dlatego tym razem padło na porzeczki.
Składniki na 12 babeczek:
2 jajka
2/3 szkl. cukru
1/2 szkl. mleka
1/4 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 kostki rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru biszkoptowego - dostępny w sklepie ze zdrową żywnością Eko Maja
szczypta soli
ok 1 szklanki porzeczek (ja zmieszałam białe, czerwone i czarne)
Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek silikonowych napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki.
Kruszonka:
2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja
2 łyżki mąki
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka masła
Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C
Do wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja znajdziecie także cukry o smaku Cappucino, Amaretto i Cytrynowy. Są one aromatyzowane naturalnymi olejkami i bardzo dobrze wzbogacają smak deserów.
Przepis powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/07/babeczki-z-porzeczkami-i-orzechowa.html