Wykonanie
Są to
ciasteczka, które uwielbiam chrupać przy popołudniowej
herbatce. Inspiracją do ich wykonania były gotowe ciacha, które moja ciocia kupowała w jednym z okolicznych sklepów.Składniki:- 3 szklanki krupczatki,- szklanka
cukru,- kostka
masła,- 4
jaja,- szczypta
soli,- 1/3 szklanki
suszonej żurawiny,-
proszek do pieczenia,- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do
ciastek w dowolnym kształcie, papier do pieczenia, blacha i sitko.

Wykonanie:1.
Jaja gotuję na twardo i studzę, a następnie oddzielam
żółtka od
białek.2.
Żurawinę siekam na drobne kawałki.3.
Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję
cukier, szczyptę
soli, rozdrobnioną
żurawinę i
masło.
Masło siekam
ostrym nożem. Całość szybko zagniatam.4.
Żółtka rozdrabniam, dodaję do ciasta i ugniatam.5. Ciasto zawijam w folię i wsadzam do lodówki na ok 30-60 min.6. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto rozwałkowuję. Wycinam dowolne kształty.7. Blachę wykładam papierem i układam ciacha. Piekę 15 minut w 180 st. C.