Wykonanie
Z reguły rzadko przyrządzam typowe amerykańskie naleśniki z jakimś dodatkiem. Standardowa wersja zwykle wystarczała, w połączeniu z
dżemem albo nutellą. Dzisiaj jednak
dorwałam opakowanie
suszonej żurawiny i postanowiłam spróbować.Pancakes - podstawa:2 szkl.
mąki2
jajka1,5 szkl.
mleka75 g miękkiego
masła3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukruszczypta
soliDo tego:100-150 g
suszonej żurawinyNa początku zabieram się za
żurawinę. Moczę ją w letniej wodzie przez 10 minut, odsączam i rozkrajam na pół co większe
owoce. Dzięki temu naleśniki łatwiej będą się smażyć.Roztrzepuję
jajka i łączę z przesianą
mąką. Dodaję
masło i znów mieszam, aż połączy się całkowicie z resztą.
Potem dodaję resztę składników, na koniec zostawiając
owoce żurawiny. Ilość używanej
żurawiny jest raczej umowna, wszystko zależy od gustu i nastroju.Smażę na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Chociaż, na wszelki wypadek, mam w pogotowiu
sprej z
olejem słonecznikowym. Z dwóch "naleśnikowych" patelni w moim posiadaniu używam tej o średnicy 14 cm, która nadaje się do pancakes wprost idealnie.PS.Podałam je z
cukrem pudrem i sosem
czekoladowym. Zniknęły w trzy minuty. :)