Wykonanie
Wydawała mi się mało świąteczna, ale po zastanowieniu stwierdziłam, że najważniejsza jest dekoracja i chęć przełamania stereotypów - bo czy zawsze musi być na świątecznym
stole tradycyjna jarzynówka?U mnie towarzystwo bardzo tradycyjne, ale coraz chętniej godzą się na moje
dziwne wstawki, których po prostu staram się nie dodawać zbyt dużo. Ale żeby przynajmniej jedno danie było jakieś nietypowe, żeby było nieco inaczej.

składniki:1 szkl. ugotowanego
białego ryżu1 szklanka pokrojonej
piersi z kurczaka, wędzonej i parzonej1/2 strąka
papryki czerwonej100 g
kukurydzy konserwowej4 plastry
ananasa konserwowego2
jajka na twardo3 - 4
młode łodyżki
selera naciowego1/2 pęczka cienkiego
szczypiorkukilka gałązek
natki pietruszkikilka gałązek
koperku4 - 5 łyżeczek
śmietany 18%2 - 3 łyżeczki
majonezu1 łyżeczka
octu jabłkowegodo smaku:
sól,
pieprz mielony,
papryka słodka mielonasposób przygotowania:
Ryż ugotowałam wcześniej, na sypko. Wystudzony wrzuciłam do miski. Dodałam osączoną
kukurydzę, pokrojone w niedużą kostkę:
paprykę,
jajko,
ananas i
wędlinę oraz
łodygi selera razem z listkami. Dodałam też dużo posiekanej
zieleniny, wymieszałam. W miseczce zrobiłam sos z
majonezu,
śmietany,
octu jabłkowego i przypraw -
papryki dodałam dość dużo żeby
sałatka nie była mdła. Wlałam sos do sałatki i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby smaki się przegryzły.Moja rada -
kukurydzy i
ananasa nie trzeba dokładnie odcedzać bo
ryż wchłonie wilgoć i
sałatka wcale nie będzie zbyt rzadka.