Wykonanie
Dawno już nie piekłam murzynka a za to keks gościł dwa
razy w ostatnim tygodniu. Złapaliśmy fazę na
bakalie więc w murzynku też jest ich tym razem dużo.

składniki:1,5 szkl.
mąki pszennej luksusowej (szkl. poj. 250ml)szczypta
soli1 kostka
masła albo
margaryny 250 g1/2 szkl.
cukru trzcinowego Demerara2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropli zapachu do ciast np.
rumowego albo
pomarańczowegopo 4 łyżki
mleka i
kakao naturalnego4
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)1,5 szkl. posiekanych
bakalii (
rodzynki,
żurawina,
morele,
orzechy)50 g
gorzkiej czekolady
sposób przygotowania: Formę (tortownicę o śr. 21 cm) wysmarowałam
masłem i wysypałam
bułką tartą.
Masło rozpuściłam w rondelku, dodając
mleko,
kakao i
cukier. Kiedy wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły w jednolitą masę odstawiłam do przestudzenia. 1/3 szkl. odlałam, a do reszty dodałam
żółtka, przesianą
mąkę z
solą i
proszkiem do pieczenia, zapach i ubitą na sztywno pianę z
białek. Wymieszałam delikatnie, ale dokładnie. Na koniec dosypałam 3/4 posiekanych
bakalii, ponownie wymieszałam i przelałam ciasto do formy. Piekłam ok. 45 - 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C .
Czekoladę pokruszyłam, rozpuściłam w miseczce nad parą i wymieszałam z odlaną częścią
kakaowej masy. Kiedy ciasto przestygło posmarowałam je polewą i posypałam resztą
bakalii.Wyszło coś pomiędzy
kakaowym keksem, murzynkiem a piernikiem - baaardzo dobre :)