ßßß Cookit - przepis na Murzynek z bakaliami

Murzynek z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Dawno już nie piekłam murzynka a za to keks gościł dwa razy w ostatnim tygodniu. Złapaliśmy fazę na bakalie więc w murzynku też jest ich tym razem dużo.
składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej (szkl. poj. 250ml)
szczypta soli
1 kostka masła albo margaryny 250 g
1/2 szkl. cukru trzcinowego Demerara
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli zapachu do ciast np. rumowego albo pomarańczowego
po 4 łyżki mleka i kakao naturalnego
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1,5 szkl. posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, orzechy)
50 g gorzkiej czekolady
sposób przygotowania: Formę (tortownicę o śr. 21 cm) wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Masło rozpuściłam w rondelku, dodając mleko, kakao i cukier. Kiedy wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły w jednolitą masę odstawiłam do przestudzenia. 1/3 szkl. odlałam, a do reszty dodałam żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, zapach i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszałam delikatnie, ale dokładnie. Na koniec dosypałam 3/4 posiekanych bakalii, ponownie wymieszałam i przelałam ciasto do formy. Piekłam ok. 45 - 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C .
Czekoladę pokruszyłam, rozpuściłam w miseczce nad parą i wymieszałam z odlaną częścią kakaowej masy. Kiedy ciasto przestygło posmarowałam je polewą i posypałam resztą bakalii.
Wyszło coś pomiędzy kakaowym keksem, murzynkiem a piernikiem - baaardzo dobre :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/12/murzynek-z-bakaliami.html