ßßß
składniki:ok. 1 - 1,5 kg kiszonej kapusty1 szkl. grzybów suszonych - najlepiej suszonych prawdziwków10 śliwek suszonych, wędzonych bez pestek1 średnia cebula1 łyżka proszku grzybowego4 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka cukru1/2 łyżeczki mielonego pieprzu1 łyżeczka suszonego lubczyku1 - 2 łyżeczki ziarenek kminku3 - 5 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowedodatkowo: 4 - 5 plastrów selera korzeniowegosposób przygotowania: Grzyby i śliwki zalałam 2 szklankami gorącej wody, odstawiłam na 15 min. pod przykryciem żeby nasiąkły. Kapustę posiekałam - ja nie płuczę i nie odciskam z soku bo lubimy dość kwaśną a poza tym kupuję tzw. sałatkową - przełożyłam do garnka. Dodałam do niej liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wlałam 1 szkl. wody, dusiłam 20 min.. Namoczone grzyby i śliwki odcedziłam, pokroiłam w paseczki i razem z płynem dodałam do kapusty, dusiłam na malutkim ogniu ok. 30 min.Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, przyrumieniłam na oleju, dodałam do podduszonej kapusty. Na suchej patelni rozpuściłam cukier, poczekałam aż się skarmelizuje na ciemny brąz, przełożyłam do kapusty. Dodałam jeszcze lubczyk, proszek grzybowy (zmielone grzyby suszone) i pieprz - nie soliłam potrawy bo kapusta jest zwykle dość słona. Dusiłam jeszcze całość ok. 45 min. na malutkim ogniu uważając aby nie przypalić - jeśli potrawa jest zbyt gęsta można dolać niewielką ilość wody, która podczas długiego duszenia odparowuje.