Wykonanie
Dzień dobry!Świątecznych przepisów ciąg dalszy, tym razem tradycyjna wigilijna
kapusta z
grzybami z dodatkiem
śliwek i
jabłek. Kwaśna, dymna, idealna do smażonego
karpia.Dodatek
śliwek, a w szczególności suski sechlońskiej nadaje charakterystyczny dymny i wędzony smak,
kapusta smakuje świetnie w takim wydaniu! Oczywiście taką
kapustę można przygotować nie tylko od święta, ale też bez okazji. Jest warta przygotowywania częściej niż raz w roku :-)Z podanych proporcji uzyskamy ok. 6 sporych porcji, jak się domyślacie część zamroziliśmy i będziemy się nią delektować w trakcie roku :-).
Składniki:1 kg
kiszonej kapusty100 g
suszonych grzybówkilkanaście suszonych
śliwek (najlepiej suska sechlońska)3 kwaśne
jabłka2
cebule2 łyżki
cukrukilka ziaren
ziela angielskiego i
liści laurowychpieprz,
sólWykonanie:Dzień przed przygotowaniem
kapusty grzyby zalewamy
wodą. Następnego dnia gotujemy je, aż do miękkości. Studzimy i kroimy w drobniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Jeśli
śliwki są bardzo suche to również je namaczamy.
Kapustę lekko szatkujemy, wkładamy do garnka razem ze
śliwkami pokrojonymi w paski, obranymi
jabłkami pokrojonymi w grubą kostkę,
cebulą pokrojoną również w kostkę oraz
przyprawami, zalewamy
wodą, aby zakryła składniki. Całość zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy
grzyby razem z
wodą w której się gotowały i dusimy kolejne 20 minut.
Kapustę odkrywamy i gotujemy jeszcze tyle, aż odparuje większość
wody. Na koniec z
mąki i
masła przygotowujemy zasmażkę i dodajemy ją do
kapusty. Zagotowujemy.Smacznego!