ßßß Cookit - przepis na Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami

Wigilijna kapusta z grzybami i śliwkami

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Świątecznych przepisów ciąg dalszy, tym razem tradycyjna wigilijna kapusta z grzybami z dodatkiem śliwek i jabłek. Kwaśna, dymna, idealna do smażonego karpia.
Dodatek śliwek, a w szczególności suski sechlońskiej nadaje charakterystyczny dymny i wędzony smak, kapusta smakuje świetnie w takim wydaniu! Oczywiście taką kapustę można przygotować nie tylko od święta, ale też bez okazji. Jest warta przygotowywania częściej niż raz w roku :-)
Z podanych proporcji uzyskamy ok. 6 sporych porcji, jak się domyślacie część zamroziliśmy i będziemy się nią delektować w trakcie roku :-).
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
kilkanaście suszonych śliwek (najlepiej suska sechlońska)
3 kwaśne jabłka
2 cebule
2 łyżki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
pieprz, sól
Wykonanie:
Dzień przed przygotowaniem kapusty grzyby zalewamy wodą. Następnego dnia gotujemy je, aż do miękkości. Studzimy i kroimy w drobniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Jeśli śliwki są bardzo suche to również je namaczamy.
Kapustę lekko szatkujemy, wkładamy do garnka razem ze śliwkami pokrojonymi w paski, obranymi jabłkami pokrojonymi w grubą kostkę, cebulą pokrojoną również w kostkę oraz przyprawami, zalewamy wodą, aby zakryła składniki. Całość zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy grzyby razem z wodą w której się gotowały i dusimy kolejne 20 minut. Kapustę odkrywamy i gotujemy jeszcze tyle, aż odparuje większość wody. Na koniec z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i dodajemy ją do kapusty. Zagotowujemy.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/01/wigilijna-kapusta-z-grzybami-i-sliwkami.html