ßßß
Składniki:1 kg kiszonej kapusty100 g suszonych grzybówkilkanaście suszonych śliwek (najlepiej suska sechlońska)3 kwaśne jabłka2 cebule2 łyżki cukrukilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowychpieprz, sólWykonanie:Dzień przed przygotowaniem kapusty grzyby zalewamy wodą. Następnego dnia gotujemy je, aż do miękkości. Studzimy i kroimy w drobniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Jeśli śliwki są bardzo suche to również je namaczamy.Kapustę lekko szatkujemy, wkładamy do garnka razem ze śliwkami pokrojonymi w paski, obranymi jabłkami pokrojonymi w grubą kostkę, cebulą pokrojoną również w kostkę oraz przyprawami, zalewamy wodą, aby zakryła składniki. Całość zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dodajemy grzyby razem z wodą w której się gotowały i dusimy kolejne 20 minut. Kapustę odkrywamy i gotujemy jeszcze tyle, aż odparuje większość wody. Na koniec z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i dodajemy ją do kapusty. Zagotowujemy.Smacznego!