ßßß
sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, selera i pora dokładnie oczyściłam, obrałam, opłukałam. Skrzydełka umyłam, zalałam w garnku zimną wodą, dodałam warzywa. Postawiłam na ogniu, po zagotowaniu zebrałam delikatnie szumowiny i dodałam listki, ziele i goździki. Gotowałam na małym ogniu ok. 1 godziny a nawet dłużej. Cebulę obrałam, ale tylko z jednej wierzchniej warstwy, przekroiłam na pół i upaliłam na żeliwnej płytce - tak jak do zwykłego rosołu - dodałam do zupy, gotowałam dalsze 30 min.. Wywar przecedziłam, warzywa i mięso obrane ze skrzydełek zużyłam do innego dania. Do wywaru dodałam koncentrat i pomidory podsmażone. Zupę z pomidorami zagotowałam. Cukier skarmelizowałam na suchej patelni i ostrożnie wlałam do zupy - na prawdę ostrożnie bo pryska. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością zupy, wlałam do garnka, doprawiłam jeszcze całość solą do smaku - już nie gotowałam by śmietana się nie zważyła.Można podawać z makaronem albo z ryżem, jak kto woli. I ja koniecznie posypuję natką pietruszki albo koperkiem :-)