Wykonanie
Zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Bardzo lubię ją z
makaronem, szczególnie
razowym, ale najbardziej z
ryżem. Gdy byłam w ciąży z "maleństwem" właściwie przez 3 miesiące stanowiła moje jedyne pożywienie a gotowała ją dla mnie wtedy Mama bo ja byłam bardzo wrażliwa na zapachy. Dzisiaj też często ją przygotowuję bo wszyscy w domu lubimy. Warunkiem jest tylko dobra baza czyli smaczny
wywar i dużo dobrej jakości
koncentratu pomidorowego bo dla mnie pomidorówka musi być esencjonalna a nie jakieś popłuczyny.
składniki:6 - 8 skrzydełek z
kurczakaok. 1,5 - 2 l
wody1 kawałek
pora ok. 5 - 8 cm1 kawałeczek
selera wielkości
jajka kurzego1
pietruszka, korzeń3 duże
marchewki1 mała
cebulka3 ziarenka
ziela angielskiego2
listki laurowe4
goździki1 czubata łyżeczka
cukru1 słoiczek 200 g
koncentratu pomidorowego 30%4 czubate łyżki
pomidorów lekko podsmażanych na
maśle1/2 - 3/4 szkl.
śmietany 18%do smaku -
sólsposób przygotowania:
Marchew,
pietruszkę,
selera i
pora dokładnie oczyściłam, obrałam, opłukałam. Skrzydełka umyłam, zalałam w garnku zimną
wodą, dodałam warzywa. Postawiłam na ogniu, po zagotowaniu zebrałam delikatnie szumowiny i dodałam listki, ziele i
goździki. Gotowałam na małym ogniu ok. 1 godziny a nawet dłużej.
Cebulę obrałam, ale tylko z jednej wierzchniej warstwy, przekroiłam na pół i upaliłam na żeliwnej płytce - tak jak do zwykłego rosołu - dodałam do zupy, gotowałam dalsze 30 min..
Wywar przecedziłam, warzywa i
mięso obrane ze skrzydełek zużyłam do innego dania. Do
wywaru dodałam koncentrat i
pomidory podsmażone. Zupę z
pomidorami zagotowałam.
Cukier skarmelizowałam na suchej patelni i ostrożnie wlałam do zupy - na prawdę ostrożnie bo pryska.
Śmietanę roztrzepałam z odrobiną
soli, zahartowałam niewielką ilością zupy, wlałam do garnka, doprawiłam jeszcze całość
solą do smaku - już nie gotowałam by
śmietana się nie zważyła.Można podawać z
makaronem albo z
ryżem, jak kto woli. I ja koniecznie posypuję
natką pietruszki albo
koperkiem :-)