ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa klasycznie

Pomidorowa klasycznie

nazwa

Wykonanie

Zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Bardzo lubię ją z makaronem, szczególnie razowym, ale najbardziej z ryżem. Gdy byłam w ciąży z "maleństwem" właściwie przez 3 miesiące stanowiła moje jedyne pożywienie a gotowała ją dla mnie wtedy Mama bo ja byłam bardzo wrażliwa na zapachy. Dzisiaj też często ją przygotowuję bo wszyscy w domu lubimy. Warunkiem jest tylko dobra baza czyli smaczny wywar i dużo dobrej jakości koncentratu pomidorowego bo dla mnie pomidorówka musi być esencjonalna a nie jakieś popłuczyny.
składniki:
6 - 8 skrzydełek z kurczaka
ok. 1,5 - 2 l wody
1 kawałek pora ok. 5 - 8 cm
1 kawałeczek selera wielkości jajka kurzego
1 pietruszka, korzeń
3 duże marchewki
1 mała cebulka
3 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
4 goździki
1 czubata łyżeczka cukru
1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30%
4 czubate łyżki pomidorów lekko podsmażanych na maśle
1/2 - 3/4 szkl. śmietany 18%
do smaku - sól
sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę, selera i pora dokładnie oczyściłam, obrałam, opłukałam. Skrzydełka umyłam, zalałam w garnku zimną wodą, dodałam warzywa. Postawiłam na ogniu, po zagotowaniu zebrałam delikatnie szumowiny i dodałam listki, ziele i goździki. Gotowałam na małym ogniu ok. 1 godziny a nawet dłużej. Cebulę obrałam, ale tylko z jednej wierzchniej warstwy, przekroiłam na pół i upaliłam na żeliwnej płytce - tak jak do zwykłego rosołu - dodałam do zupy, gotowałam dalsze 30 min.. Wywar przecedziłam, warzywa i mięso obrane ze skrzydełek zużyłam do innego dania. Do wywaru dodałam koncentrat i pomidory podsmażone. Zupę z pomidorami zagotowałam. Cukier skarmelizowałam na suchej patelni i ostrożnie wlałam do zupy - na prawdę ostrożnie bo pryska. Śmietanę roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością zupy, wlałam do garnka, doprawiłam jeszcze całość solą do smaku - już nie gotowałam by śmietana się nie zważyła.
Można podawać z makaronem albo z ryżem, jak kto woli. I ja koniecznie posypuję natką pietruszki albo koperkiem :-)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/11/pomidorowa.html