ßßß Cookit - przepis na Krokiety z opieńkami

Krokiety z opieńkami

nazwa

Wykonanie

Jesienne smaczne jedzenie. Kojarzy mi się właśnie w późnojesiennym, zamglonym wieczorem kiedy filiżanka gorącego barszczu rozgrzeje a krokiety nasycą po powrocie z długiego spaceru, na którym trochę przemoczyłam nogi . . .
składniki:
NALEŚNIKI - 1 jajko
2 żółtka
ok. 3/4 szklanki mleka
ok. 3/4 szklanki wody gazowanej
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej luksusowej
do smaku: sól morska
3 łyżki oleju słonecznikowego
FARSZ - ok. 1 , 5 - 2 szklanek opieniek mrożonych albo świeżych, ale obgotowanych
2 białka surowe
3 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
2 łyżki masła
1/2 pęczka natka pietruszki
do smaku: sól ziołowa, pieprz ziołowy
do panierowania: 1/3 szkl. mleka
bułka tarta
1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
do obsmażenia: masło albo olej
sposób przygotowania: CIASTO - Do miski wbiłam jedno całe jajko, 2 jajka rozbiłam rozdzielając żółtka od białek i dodałam same żółtka. Wlałam 3/4 szkl. mleka, osoliłam lekko i roztrzepałam. Następnie stopniowo wlewałam wodę mineralną gazowaną i dodawałam mąkę - cały czas mieszając aby nie utworzy się grudki. Dolałam też 3 łyżki oleju słonecznikowego. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i ilość mąki zależy od jej wilgotności oraz wielkości jaj, nie da się tak dokładnie określić ilości. Ciasto odstawiłam na 15 min. żeby odpoczęło a potem usmażyłam kilkanaście dość dużych naleśników.
FARSZ: 3 jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek i pokroiłam i drobno pokroiłam. Opieńki miałam mrożone, wcześniej zblanszowane, więc musiałam je najpierw odmrozić i odcedzić. Pokroiłam je w paseczki. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła, wrzuciłam posiekaną drobno cebulę i grzyby, smażyłam 2 - 3 min. mieszając a potem wlałam kilka łyżek wody i dusiłam 10 min. pod przykryciem. W tym czasie woda i tak odparowała, mimo pokrywki, więc farsz był suchy. Odstawiłam do przestudzenia. Następnie dodałam posiekane jajka,m posiekaną natkę pietruszki, pozostałe 2 białka i doprawiłam masę solą oraz pieprzem.
Na każdym naleśniku rozsmarowałam porcję farszu i zwinęłam krokiety. W głębokim talerzu wymieszałam 1/3 szkl. mleka z 1 łyżeczką "jarzynki". W drugim było kilka łyżek bułki tartej. Krokiety obtaczałam najpierw w mleku a potem w bułce. Smażyłam na niezbyt ostrym ogniu, na mieszance oleju z masłem, aż zrumieniły się ze wszystkich stron. Podałam z gorącym barszczykiem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/11/krokiety-z-opienkami-i-barszczyk.html