ßßß
składniki:kilka garści makaronu świderki - po 3 garści na osobę i po jednej "dla kucharza"300 g mięsa mielonego1 jajko4 łyżki startej drobno cebuli3 - 4 łyżki kaszy manny2 czubata łyżki startej drobno surowej marchewki5 pomidorów suszonych marynowanych w oliwie z ziołami2 łyżki mąki pszennejtrochę oliwy od pomidorów2 łyżeczki tartego drobno parmezanu2 czubate łyżki pokruszonego sera Gorgonzola1 szkl. słodkiej śmietanki, kremówki 30% albo chudszejdo smaku: sól i pieprz biały mielonysposób przygotowania: Mięso (zmieliłam kawałek indyczego udźca) zmieszałam z jajkiem, kaszą, marchewką i połową cebuli. Doprawiłam masę solą i pieprzem, jeśli byłaby zbyt rzadka dosypcie jeszcze odrobinę kaszy. Zwilżonymi zimną wodą rękami formowałam kuleczki wielkości małych orzechów włoskich, obtaczałam lekko w mące i kładłam na rozgrzaną oliwę, obsmażyłam na złoto ze wszystkich stron, przełożyłam na talerz.Na patelnię dodałam resztę cebuli i zmielone albo zmiksowane pomidory, smażyłam chwilkę mieszając, dołożyłam klopsiki, poddusiłam kilka/kilkanaście minut. Następnie dolałam śmietanę i dołożyłam sery, doprawiłam sos solą oraz pieprzem, dusiłam chwilkę aż składniki dokładnie się połączyły.
Makaron (użyłam takiego z mąki pełnoziarnistej) ugotowałam al'dente, odcedziłam niezbyt dokładnie, przełożyłam do sosu i wymieszałam. Podałam przybrane posiekanym suszonym pomidorem i świeżymi listkami bazylii a dla Młodego ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i tartym parmezanem.Jeśli mamy pomidory marynowane w czystej oliwie, bez ziół, to sos doprawiamy niewielką ilością bazylii lub oregano.