Wykonanie
Makaron, sos,
mięsne klopsiki - moje tygryski takie obiady właśnie lubią. W ogóle to kluskowe chłopaki mam w domu, ale nie narzekam za bardzo :-) Swoje
ziemniaki muszę obierać a
makaron szast-prast i gotowy.

składniki:kilka garści
makaronu świderki - po 3 garści na osobę i po jednej "dla kucharza"300 g
mięsa mielonego1
jajko4 łyżki startej drobno
cebuli3 - 4 łyżki
kaszy manny2 czubata łyżki startej drobno
surowej marchewki5
pomidorów suszonych marynowanych w
oliwie z
ziołami2 łyżki
mąki pszennejtrochę
oliwy od
pomidorów2 łyżeczki tartego drobno
parmezanu2 czubate łyżki pokruszonego
sera Gorgonzola1 szkl. słodkiej
śmietanki,
kremówki 30% albo chudszejdo smaku:
sól i
pieprz biały mielonysposób przygotowania:
Mięso (zmieliłam kawałek indyczego udźca) zmieszałam z
jajkiem,
kaszą,
marchewką i połową
cebuli. Doprawiłam masę
solą i
pieprzem, jeśli byłaby zbyt rzadka dosypcie jeszcze odrobinę
kaszy. Zwilżonymi zimną
wodą rękami formowałam kuleczki wielkości małych
orzechów włoskich, obtaczałam lekko w
mące i kładłam na rozgrzaną
oliwę, obsmażyłam na złoto ze wszystkich stron, przełożyłam na talerz.Na patelnię dodałam resztę
cebuli i zmielone albo zmiksowane
pomidory, smażyłam chwilkę mieszając, dołożyłam klopsiki, poddusiłam kilka/kilkanaście minut. Następnie dolałam
śmietanę i dołożyłam
sery, doprawiłam sos
solą oraz
pieprzem, dusiłam chwilkę aż składniki dokładnie się połączyły.
Makaron (użyłam takiego z
mąki pełnoziarnistej) ugotowałam al'dente, odcedziłam niezbyt dokładnie, przełożyłam do sosu i wymieszałam. Podałam przybrane posiekanym
suszonym pomidorem i świeżymi listkami
bazylii a dla Młodego ze świeżymi
pomidorkami koktajlowymi i tartym
parmezanem.Jeśli mamy
pomidory marynowane w czystej
oliwie, bez
ziół, to sos doprawiamy niewielką ilością
bazylii lub
oregano.