Wykonanie
Cevapcici najczęściej robi się z
wołowiny i
jagnięciny, ja postanowiłam przygotować je z chudego
mięsa z indyka w takiej formie bardzo lubią je dzieci, polecam z pikantnym sosem
paprykowym.

Składniki500 g
mielonego mięsa z indyka1
jajko3 ząbki
czosnku1
cebula1 łyżeczka
ziół dalmatyńskich
słodka paprykaostra paprykasól do smaku
pieprz biały do smaku
oliwa do smażeniaSposób przygotowania
Cebulę i
czosnek obrać ze skórki,drobniutko posiekać-
czosnek można przecisnąć przez praskę,wymieszać z mielonym
mięsem z indyka,wbić
jajko,doprawić do smaku
solą,pierzem, szczyptą
papryki ostrej oraz
ziołami dalmatyńskimi,wymieszać masę dokładnie.Podzielić na około 8 części,w zwilżonych słoniach formować wałeczki,obtoczyć lekko w
słodkiej papryce,kłaść na rozgrzaną
oliwę na patelni i smażyć na wolnym ogniu z każdej strony.Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.