Wykonanie
Zupa jak zupa, ale ponieważ gęsta i z
mięsem to można nie robić drugiego dania co czasami bardzo się przydaje. I nie chce mi się pisać dzisiaj bo boli mnie głowa, jestem jakaś otępiała i trochę zła . . . coś
wisi w powietrzu chyba . . .
składniki:kawałek
żeberka wieprzowego, extra
mięsnego, ok. 700 g1 duża
marchewkakawałek
selera korzeniowegokawałek
pora, ok. 8 cm1 duża
cebula5 - 6
ziemniakówpuszka 400 g
pomidorów bez skórki2 ząbki
czosnku3
liście laurowe3
ziela angielskie1 łyżeczka
lubczyku1/2 łyżeczki
kminku2 łyżeczki
papryki słodkiej mielonej1 papryczka
piri-
piri z zalewy1 łyżka
mąki pszennej2 czubate łyżki
masła klarowanegodo smaku:
sól,
cukiersposób przygotowania:
żeberko opłukałam, podzieliłam na 2 części, obsmażyłam na mocno rozgrzanej suchej patelni żeby się zrumieniło, przełożyłam do garnka i zalałam wrzącą
wodą tyle żeby było przykryte. Gotowałam na małym ogniu ok.1,5 godziny z dodatkiem
ziela angielskiego i
liści laurowych aż
mięso było miękkie, wyjęłam i odłożyłam żeby przestygło a
wywar przecedziłam. Warzywa oczyściłam, obrałam, opłukałam.
Ziemniaki pokroiłam w dużą kostkę, resztę drobniej. Do
wywaru wrzuciłam
ziemniaki, gotowałam 5 min.. Resztę
warzyw surowych podsmażyłam na 1 łyżce
masła, na patelni, aż zaczęły się rumienić. Dodałam posiekany
czosnek,
lubczyk,
kminek, posiekaną
piri i
słodką paprykę oraz
mąkę - wymieszałam dokładnie chwilę razem smażąc i przełożyłam do podgotowanych
ziemniaków, gotowałam razem kilka minut. W międzyczasie obrałam
mięso od kości, pokroiłam w dużą kostkę i zrumieniłam na patelni z rozgrzaną resztą
masła, przełożyłam do zupy. Dodałam też posiekane
pomidory razem z zalewą i gotowałam jeszcze 15 min.. Doprawiłam do smaku
solą oraz odrobiną
cukru.Zupa powinna odpocząć ok. 30 min. żeby smaki dobrze się przegryzły.