Wykonanie
Duszone
żołądki drobiowe - zawsze je lubiłam. Wiem, że niektórzy czują obrzydzenie na samą myśl o podrobach, ale przecież przed gotowaniem bardzo dokładnie się je czyści a dobrze przyrządzone są przepyszne !Dzisiaj w pysznym sosie z
pomidorami i aromatyczną
papryką. Do gulaszu podałam delikatne kluseczki
maślankowe - to był bardzo zgrany duet.
czas przygotowania : ok. 120-180 minutskładniki :ok. 900 g żołądków z
kurczaka1 duża
cebula1-2 ząbki
czosnku1 duża
marchewka2
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiego1 łyżeczka
papryki wędzonej mielonej1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1 słoik 0,33l
pomidorów siekanych z
czosnkiem - mogą być
pomidory z puszki1 czubata łyżka
masła1 czubata łyżka
mąki pszennejdo smaku -
sólsposób przygotowania : żołądki dobrze oczyściłam i wypłukałam, podzieliłam na połówki a większe na ćwiartki. Wrzuciłam do garnka i zalałam gorącą
wodą tak żeby je tylko przykryła. Gotowałam ok. godziny aż nieco zmiękły.Warzywa oczyściłam.
Cebulę i
czosnek drobno posiekałam a
marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Podsmażyłam je na
maśle. Kiedy nieco zmiękły dosypałam
mąkę i wymieszałam dokładnie, chwilę jeszcze smażyłam razem. Zalałam
wywarem spod żołądków, zagotowałam i całą zawartość patelni przelałam do garnka z żołądkami. Dodałam wszystkie
przyprawy i dusiłam na malutkim ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie wlałam
pomidory z
czosnkiem, ze słoika - takie moje domowe, ale można użyć po prostu
pomidorów z puszki, całych bądź krojonych i dorzucić dodatkowo posiekane 2 ząbki
czosnku.Wszystko dusiłam jeszcze ok. 30 minut aż żołądki były całkiem miękkie. Podałam czas przygotowania jaki był w tym wypadku, ale zdarza się, że żołądki trzeba czasami dusić dłużej uważając żeby sos się nie przypalił. Podałam z kluseczkami,
natką pietruszki i świeżymi
pomidorkami.