Wykonanie
Uwielbiam zupę
pomidorową. Dania z
soczewicą też lubię. Często widziałam różne przepisy na zupę z
pomidorów i
soczewicy, postanowiłam więc dzisiaj zrobić swoją wersję. Zupka na bazie
bulionu drobiowego. Efekt wyszedł pyszny! Jestem bardzo zadowolona, co nie zdarza się często, bo na ogół zawsze jest coś co nie do końca mnie zadowala :D
Składniki na
bulion:1 kg
kurczaka (ja użyłam 2 udek i jednego skrzydełka)2
marchewki1
cebula1/2
korzenia selera1
korzeń pietruszki2 ząbki
czosnku2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiego2 łyżki passaty pomidorowej w przepisie jest jeszcze gałązka
tymianku, ja dałam odrobinę suszonegoSkładniki dalsze na zupę:ok. 150 - 200 g
soczewicy czerwonej1
cebula1 ząbek
czosnku1 puszka
pomidorów krojonych6 łyżeczek
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz,
cukier,
papryka słodka, ew.
pieprz cayenneW pierwszej kolejności przygotować
bulion. Warzywa obrać i wrzucić do garnka. Dodać
przyprawy,
kurczaka, koncentrat i zalać całość zimną
wodą (trochę mniej niż 2 litry). Dodać
soli i
pieprzu. Gotować na małym ogniu godzinę.
Bulion odcedzić,
mięso odłożyć na bok.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na
maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, odrobinę
soli i
cukru, smażyć przez chwilę. Dodać
pomidory z puszki i koncentrat i smażyć ok. 10-15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Całość wlać do
bulionu, doprawić
solą,
pieprzem,
słodką papryką, odrobiną
cukru i ew.
pieprzem cayenne. Wrzucić
soczewicę i gotować do miękkości.W zależności od upodobań, zupę można podawać z kawałkami
kurczaka ugotowanego wcześniej w
bulionie (moja ulubiona wersja ;))Smacznego!