Wykonanie
Wiosna jest idealna na zupy. Coraz więcej dobrych warzyw w sklepach no i jest lekka :)Zupka ta najlepsza z duużą ilością
czosnku ;-)
Składniki:2 kg
marchwi1
cebula1
korzeń pietruszki1/2 średniego
selera4-5 ząbków
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego50 ml
śmietanki3-4
liście laurowe5 ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprz,
curry, kumin rzymski,
cukier,
papryka słodkaMarchew obrać. Dwie odłożyć. Resztę ułożyć na blachę, polać lekko
oliwą, doprawić
solą i
pieprzem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut (do miękkości)Pozostałe dwie
marchewki włożyć do garnka. Dodać obraną
pietruszkę i
seler oraz
cebulę. Dorzucić
ziele angielskie i
liście laurowe. Wsypać dwie łyżeczki
soli. Zalać
wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę.
Bulion przecedzić. Dodać upieczoną
marchew,
pomidory, koncentrat i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dokładnie zblendować. Całość zagotować. Na końcu dodać
śmietankę i doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
papryką, szczyptą
curry, kuminem i ew. odrobiną
cukru (czasami trzeba, jeśli
marchew jest gorzka, dlatego lepiej używać
młodych warzyw :-))Smacznego!