ßßß Cookit - przepis na Żołądki duszone w sosie maślano - czosnkowym

Żołądki duszone w sosie maślano - czosnkowym

nazwa

Wykonanie

To danie na pewno nie nadaje się do zjedzenia przed wizytą u dentysty bo biedny padłby od naszych wyziewów ... Ale na pyszny obiad jest w sam raz - jeśli się lubi żołądki a my lubimy bardzo. Dość dużo dodałam czosnku, ale wierzcie mi - w tym tkwi urok tej potrawy :-)
czas przygotowania : ok. 90-120 minut
składniki:
1 kg żołądków z kurczaka
1 duża główka czosnku albo nawet dwie !
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
2 czubate łyżeczki masła,
3 łyżeczki mąki pszennej
sposób przygotowania: Żołądki dokładnie oczyściłam, wypłukałam. Można pokroić w paski, ale jeśli są małe to nie jest to koniecznie. Przełożyłam je do rondla, zalałam dwiema szklankami wody, dusiłam pod przykryciem, na niedużym ogniu, ok. 40 min, aż były prawie miękkie. Dorzuciłam liście laurowe i ziele angielskie. Czosnek obrałam, drobno posiekałam, dodałam do żołądków razem z solą i pieprzem, dusiłam kolejne 15 min. Miękkie masło utarłam z mąką na jednolitą pastę i przełożyłam do rondla, zagotowałam mieszając, dusiłam całość jeszcze kilka minut. Można podać z ziemniakami albo kaszą, ryżem czy makaronem i koniecznie z surówką.
Ilość czosnku może niektórych zniechęcać, ale uwierzcie, że wcale nie jest go zbyt dużo - podczas duszenia staje się mniej ostry a bardziej słodki, nie pachnie też aż tak intensywnie jak surowy.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/07/kurze-zoadki-w-sosie-maslano-czosnkowym.html