Wykonanie
Rate this postPieczony
kurczak , to chyba jedno z dań które mojej rodzince nigdy się nie znudzi . Zdecydowany faworyt szczególnie serwowany z sosem
cebulowo czosnkowym . Kremowym i bardzo aromatycznym..No i oczywiście
makaron .. Genialny obiad , a do tego prosty w wykonaniu , w zasadzie poza
makaronem wszystko piecze się razem . Takie rozwiązania oszczędzają nam czas , gdyż jest mniej garów do upychania w zmywarce 😉 Polecam , a już w szczególności jeśli macie tak jak my swoje
kurczaki , takie są najlepsze i najsmaczniejsze 😉
Składniki :1 świeży
kurczak około 1,6 kg najlepiej własnego chowu lub chociaż wiejski 😉3 duże
cebule1 główka
czosnku1 łyżeczka
suszonego estragonu1 łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego1/2 kostki
masłasól ,
pieprz do smaku
mąka pszenna rozmieszana z
wodą do zagęszczenia sosu1/2 szklanki słodkiej
śmietanyKurczaka rozcinamy od strony pleców i rozkładamy . Od
spodu nacieramy
solą ,
pieprzem ,
estragonem i
czosnkiem niedźwiedzim . Pod skórę wkładamy plastry
masła , gdzie tylko się da , na piersiach i na udach . Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku . Układamy na pokrojonej
cebuli i obranych , lekko zmiażdżonych ząbkach
czosnku .
Wlewamy 1 szklankę
wody . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180 C . Pieczemy do momentu aż
mięso będzie gotowe . Łatwo to stwierdzić lekko nakłuwając widelcem . Czas pieczenia zawsze zależy od jakości i wielkości
mięsa .Bardzo
młody kurczak własnego chowu , powinien być gotowy w 1,5 godziny . Gdyby zbytnio się przypiekał , można osłonić wierzch folią aluminiową . Po upieczeniu
kurczaka dzielimy na porcje .
Cebulę ,
czosnek i
wywar pozostały po pieczeniu przelewamy do rondelka , dolewamy
śmietanę , dwie szklanki
wody . Blendujemy na gładki sos i doprowadzamy do wrzenia . Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku i zagęszczamy
mąką rozmieszaną z
woda do lubianej konsystencji . Serwujemy z
makaronem ,
mięsem z kurczaka , koniecznie na gorąco . Smacznego !