Wykonanie
Poczciwa szczawiowa okazała się dobrym tłem malarskim ;-)A już poważniej - to po prostu pyszna, wiosenna zupa, do której chętnie wracam. I w jej przypadku nie staram się wymyślać nowych smaków, bo tradycyjna smakuje chyba najlepiej. Jak uważacie?
Składniki :ok. 400 g. świeżego szczawiu2 łyżki
masła2 litry
wywaru mięsnego (np. na żeberkach) lub
wody1
cebula6-8 średnich ugotowanych
ziemniaków1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
mąki pszennejposiekany
kopereksól,
pieprz do smakuDodatkowo :gęsta
śmietanajajka ugotowane na twardoPrzygotowanie :Do
wywaru mięsnego wrzucam obrane i pokrojone
ziemniaki, gotuję do miękkości. Na patelni rozpuszczam łyżkę
masła i wrzucam na nie drobno posiekany
czosnek, a
potem dokładnie umyte i posiekane drobno liście szczawiu. Smażę razem 3-4 minuty, po czym odkładam 3 łyżki szczawiu, a resztę przekładam do garnka z gorącym
wywarem, gotuję 15 minut. W tym czasie siekam drobniutko
cebulę, smażę na pozostałym
maśle do zeszklenia, dodaję
mąkę i jeszcze chwilę smażę razem, po czym przekładam
cebulę do zupy. Miksuję wszystko na krem, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, dodaję odłożony wcześniej
szczaw i
koperek. Podaję ze
śmietaną i cząstkami
jajka.Przepis autorski.