Wykonanie
By nie było drugi dzień rozpieszczania
męża, a co ;) - tylko dlaczego gdy
zrobi się coś specjalnego i niecodziennego pytają czy przypadkiem coś się stało np.czy obrysowałam samochód itp. I bądź tu dobrym - no chcąc nie chcąc zjadł zachwycając się ich smakiem :D. Przepis wyszukałam na stronie Przepisy.pl Pan Piotr wie co dobre :) więc polecam.
Polędwiczki podałam z zapiekanymi rozetkami ziemniaczanymi i
buraczkami - same pyszności.
Składniki:( * moje zmiany w przepisie)2 sztuki polędwiczek wieprzowych
cebula średnia2 ząbki
czosnku2 łyżki
musztardy francuskiejkostka wieprzowa BIO *1/2 łyżeczki
papryki słodkiej*płaska łyżeczka
soli *1/4 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu*łyżeczka
przyprawy do mięs duszonych*
listek laurowy2 ziarenka
ziela angielskiego i
czarnego pieprzu3 łyżki
mąki pszennejOpis wykonania:
Mięso kroimy na kotlety około 2 cm pod
kontem, lekko rozbijamy dłonią, dodajemy
sól,
pieprz,
paprykę i
przyprawę do mięs duszonych, mieszamy i oprószamy
mąką. Smażymy w rondlu na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, następnie dodajemy pokrojoną w piórka
cebule i drobno posiekany
czosnek, chwilkę podsmażamy mieszając. Zalewamy
wodą tak by przykryła
mięso i dodajemy kostkę wieprzową. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodajemy
musztardę mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Jeżeli
sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić go łyżką
mąki kukurydzianej rozprowadzoną w niewielkiej ilości
wody.