ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z kremem waniliowym i borówkami

Tartaletki z kremem waniliowym i borówkami

nazwa

Wykonanie

Się mi zachciało babeczek. Rzadko je robię bo nie mam idealnego przepisu na ciasto albo coś z nim robię nie tak - chodzi o to, że podczas pieczenia kurczą mi się przy brzegach nieładnie i nie bardzo wiem jak temu zaradzić . . . Gdyby ktoś miał dla mnie jakieś rady to będę zobowiązana. Domownikom takie nieco koślawe nie przeszkadzają, ale już gościom nie bardzo wypada podać takie nie bardzo udane.
Przepis mam z kart dołączonych kiedyś do jakiegoś tygodnika - kilka próbnych kart dodano żeby zareklamować przepisy do kolekcjonowania i zatrzymałam tę bo babeczki ze zdjęcia po prostu mi się spodobały.
składniki:
CIASTO - 250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła albo margaryny
1 jajko
6 łyżek drobnego cukru
2 szczypty soli
trochę mąki do podsypywania przy wałkowaniu
WYPEŁNIENIE - 250 ml mleka
4 łyżki cukru
1 torebka budyniu waniliowego b/c (taki na 1/2 l mleka)
200 ml śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
jagody albo borówki amerykańskie
listki mięty lub melisy
cukier puder do oprószenia
sposób przygotowania: mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, cukier i zmrożone masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekałam dokładnie. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki.
Proszek budyniowy rozmieszałam w rondelku z mlekiem i cukrem. Cały czas energicznie mieszając zagotowałam - najpierw robią się kluchy, ale tak właśnie ma być - trzeba dalej mieszać aż masa stanie się jednolita. Ugotowany budyń przełożyłam do miseczki i szczelnie przykryłam folią spożywczą, odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Naszykowałam 10 foremek do tartaletek śr. 10 cm. Spryskałam je odrobiną tłuszczu w sprayu. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 2 - 3 mm, lekko podsypując mąką. Płat nałożyłam luźno na stojące obok siebie foremki, środki lekko docisnęłam i obcięłam brzegi. Ciasto nakłułam widelcem i wstawiłam foremki do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam ok. 15 min. aż ładnie się zezłociły. Zostawiłam w foremkach do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Mieszadłami miksera roztarłam/roztrzepałam też zimny budyń w drugiej misce i miksując dalej na małych obrotach dodawałam do niego po łyżce sztywnej śmietany. Dodałam też esencję waniliową.
W kruche korpusy nakładałam porcje masy. Na wierzchu ułożyłam borówki. Ozdobiłam listkami melisy i oprószyłam lekko cukrem pudrem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/tartaletki-z-kremem-waniliowym-i.html