ßßß Cookit - przepis na Pianka kawowa z rumem i galaretką gruszkową

Pianka kawowa z rumem i galaretką gruszkową

nazwa

Wykonanie

Chłopaki zamówili sobie deser na zimno. Nie miałam wystarczającej ilości sera na jakiś sernik, ale jak przejrzałam lodówkę to okazało się, że z kilku składników nabiałowych da się jednak coś "wyczarować".
składniki:
4 gruszki
sok z 1 cytryny
1 op. galaretki gruszkowej w proszku
3 łyżki cukru zwykłego
2 jajka
1 szkl. cukru pudru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
5 łyżeczek żelatyny
100 ml mleka 3,2%
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 22%
100 ml jogurtu greckiego
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 łyżek rumu, użyłam jasnego
sposób przygotowania: Gruszki umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kostkę i przełożyłam do rondelka. Wlałam sok z cytryny, dodałam cukier, 400 ml zimnej wody i zagotowałam. Po 2 minutach gotowania zdjęłam z ognia i dosypałam galaretkę. Mieszałam aż całkowicie się rozpuściła. Gdy zaczęła tężeć przelałam do tortownicy śr. 22 cm z wkładem kominowym, odstawiłam do lodówki do zastygnięcia.
Do zimnego mleka 3,2% dodałam żelatynę a gdy napęczniała podgrzewałam aż się rozpuściła, dodałam kawę, wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia.
Jajka umyłam, sparzyłam i wybiłam do miski. Dodałam cukier, ubiłam na bardzo puszystą masę. Dodałam mascarpone, śmietanę, mleko skondensowane, esencję waniliową i tężejącą lekko mieszankę kawową, zmiksowałam całość i dolałam rum. Przelałam to tortownicy na galaretkę gruszkową, odstawiłam na całą noc do lodówki.
Aby łatwo było wyjąć deser w tortownicy przed wlaniem składników posmarowałam ją wewnątrz bardzo cieniutko olejem jadalnym - z tak przygotowanej foremki deser sam się wysunie.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/08/ptasie-mleczko-kawowe-z-rumem-i.html