Wykonanie
Galaretkowy torcik kojarzy mi się z dzieciństwem, gdyż zawsze jak miałam urodziny, czy imieniny i miała przyjść większa ilość gości to mama właśnie go robiła ;) Wszyscy się zajadali, aż im się uszy trzęsły ;D
Potrzebne składniki:3
galaretki,1
cytryna,4 małe
śmietany,1 op.
żelatyny,1 szklanka
cukru pudru,1/2 litra
mlekaSposób wykonania:Wlewamy 2 szklanki
wody. Powoli wsypujemy
galaretkę. Cały czas mieszamy.Wkładamy do zimnej
wody, a zaś do lodówki, aby się bardzo mocno zgętła. To samo robimy z pozostałymi 2
galaretkami.Wlewamy 4
śmietany do miski.Wsypujemy szklankę pudru
cudru.Wlewamy pół szklanki
mleka.W 1/2 szklance
mleka rozpuszczamy 1 opakowanie
żelatyny.Gotujemy na małym ogniu.
Żelatyna staje się plynna.Wlewamy ją do
śmietan.
Galaretki kroimy w kostki. Dodajemy do
śmietan.Dodajemy
sok z cytryny.Całość mieszamy.Wylewamy do tortownicy.Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego !