Wykonanie
Nie wiem skąd pochodzi nazwa tego deseru i co ma wspólnego z czaplą ale pewne jest to że jest ona niezwykle atrakcyjna pod względem wizualnym. W smaku przypomina mi trochę pannakottę z
galaretkami. Jest to moje wspomnienie z dzieciństwa, odgrzebane ze starego zeszytu z przepisami. Dla dzieci ogromna atrakcja.
Składniki:3 szklanki
mleka1/2 l kwaśnej
śmietanyszklanka
cukru(dałam niepełną)3 łyżki ekstraktu
waniliowego (według gustu)3-4
galaretki w różnym kolorze (dałam trzy)ok.3-4 łyżki
żelatynyGalaretki rozpuścić w połowie podanej ilości
wody. Każdą wylać na płaskie naczynie.
Mleko zagotować z
cukrem, odstawić do wystygnięcia. Odlać pół szklanki
mleka. Dodać
śmietany z ekstraktem
waniliowym, dokładnie wymieszać. Można delikatnie zmiksować. W pozostawionym
mleku rozmieszać
żelatynę, wlać do całości, dokładnie wymieszać. Przelać masę
śmietankową do wyłożonej przeźroczystą folią blaszki.
Galaretki pokroić w kostkę i wrzucać do masy tworząc kolorową mozaikę. Wstawić do lodówki.Smacznego:)