Wykonanie
Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem
mascarpone i
bitej śmietany. Dodatek
powideł śliwkowych przełamuje smak i nadaje lekki kwaskowy posmak.Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:
Składniki na
biszkopt:4
jaja1/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
maki1/4 szklanki
kakaoWykonanie:
Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec dodając
cukier. Dodać
żółtka, zmiksować. Dodać
mąkę, wymieszana z
kakao, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 22x 32 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C około 25 minut. Wystudzić.Do nasączenia:150 ml zaparzonej, posłodzonej
kawy rozpuszczalnej3 łyżki
rumuWykonanie:
Kawę zaparzyć, osłodzić, przestudzić, dodać
rum, wymieszać. Nasączyć
biszkopt.Składniki na masę z Nutellą:500 g
serka mascarpone330 ml
śmietanki kremówki3 łyżki Nutelli1 łyżka
kakao3 łyżki
cukru pudru5-6 łyżeczek
żelatynyWykonanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
wody, wystudzić.
Mascarpone ubić z kremówką, pod koniec dodając
cukier puder. Na koniec dodać
kakao, Nutellę rozpuszczoną
żelatynę, zmiksować do połączenia składników.Dodatkowo:ok 24
herbatniki150 g
powideł śliwkowychWykonanie:Masę z Nutellą wyłożyć na naponczowany
biszkopt, wyrównać, ułożyć pierwszą warstwę
herbatników, następnie posmarować je powidłami i przykryć drugą warstwą
herbatników.Składniki na masę
śmietanową:500 ml
śmietany 30 - 36%2 łyżki
cukru pudru3 łyżeczki
żelatynyWykonanie :
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
wody, przestudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder i rozpuszczoną
żelatynę.Dodatkowo:50 g startej
czekolady1 łyżka
kakaoWykonanie:Masę
śmietanową wyłożyć na
herbatniki, posypać
kakao i starta
czekoladą. Schłodzić w lodówce.Smacznego!